Organisaties beleggen avond over ‘wurgcontracten’

Op donderdag 17 oktober is er in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam een avond over het toenemend aantal contracten met sterk beperkende regels dat uitgeverijen voorleggen aan fotografen. In korte presentaties over auteursrecht, het auteurscontractenrecht en de vergaande voorwaarden in wurgcontracten laten BNO, NVJ, FotografenFederatie, DDG, FNV-kiem, FLA, VSenV, pictoright en VVL, alle aangesloten bij het Platform Makers, zien wat zij hier individueel en collectief aan doen.

Op de site van De Zwijger lezen we verder onder meer:

‘Hoe kun je succesvol onderhandelen over slechte voorwaarden? Wie durft er nee te zeggen? Welke oplossingen creëer je als maker zelf? Wat kunnen wij als belangenbehartigers hier van leren? Specialisten zijn aanwezig om je van advies te voorzien.
Kennis vergaren, advies vragen, netwerken en oplossingen delen.

Deze avond is een aanloop naar het Eerlijk Deel Festival dat door NVJ en Partners op 28 november zal worden georganiseerd in Den Haag en waar de makers in debat gaan met de politiek over wurgcontracten en oneerlijke voorwaarden. Je kunt daarnaast persoonlijk deze lobby ondersteunen door je ervaringen met het onderhandelen over auteursrechten in 300 woorden te delen via www.platformmakers.nl’

De Zwijger: Auteursrecht &(wurg)contracten