Originele polaroids Mary Ellen Mark in Den Haag

Het Fotomuseum Den Haag toont vanaf 20 november zestig originele polaroids van Mary Ellen Mark die ze maakte van tweelingen.
Uit het persbericht:
‘Mary Ellen Mark (1940) kan gerust een van de belangrijkste hedendaagse fotografen ter wereld worden genoemd. In 2004 won ze met haar serie Twins de World Press Photo Award in de categorie Arts and Entertainment. Zij maakte deze serie met een van de grootste polaroidcamera’s die er bestaan in een studiotent in Twinsburg, Ohio, waar tijdens de zogenaamde Twins Days jaarlijks duizenden tweelingen uit heel Amerika samenkomen. Het Fotomuseum in Den Haag toont voor het eerst in Europa de originele polaroids van Twins.

De vele boeken en tentoonstellingen die Mary Ellen Mark de afgelopen dertig jaar maakte zijn wereldwijd altijd met succes ontvangen. Haar reportages van Moeder Teresa, Indiaanse circussen en weeskinderen in Bombay worden beschouwd als sleutelwerken van de hedendaagse documentaire fotografie. Niet voor niets werd Mark kort na haar Twins project door de lezers van American Photo uitgeroepen tot meest invloedrijke fotografe van het moment.
Waardering oogstte ze ook met foto-essays en portretten in Life, New York Times Magazine, Rolling Stone, Vanity Fair en The New Yorker.

In haar werk staan altijd mensen centraal. Haar speciale interesse gaat uit naar diegenen die in de maatschappij niet opvallen. Mark maakt ze zichtbaar. Haar foto’s plaatsen sociale underdogs als prostituees, drugsverslaafden, geesteszieken en tienermoeders in een heel ander licht: zij toont ze als individuen met een eigen verhaal.

Op de monochrome polaroids die in het Fotomuseum te zien zijn, staren steeds twee of vier paar ogen de kijker aan. De tweelingen zijn identiek gekleed en tonen op het eerste gezicht geen verschillen. Een vergelijking met het wereldberoemde portret van fotografe Diane Arbus (1923-1971), die twee jonge meisjes gelijk gekleed vastlegde, is onvermijdelijk. Ogenschijnlijk identiek kijken ze de toeschouwer aan. Maar hoe vaker wij terugkijken, hoe meer verschillen tussen de twee zijn waar te nemen. En vooral: hoe verschillend is hun zicht op de wereld.
Het Twins-project van Mary Ellen Mark werd in 2003 afgerond met de gelijknamige publicatie. In de inleiding noemt Mark zichzelf zowel een documentairefotograaf als een portretfotograaf. “De kunst van documentaire fotografie is om een gebeurtenis vast te leggen in één beeld. Dóórdringen tot het binnenste in iemand is mijn doel met portretfotografie”, verklaart ze. Om dit doel te bereiken gebruikt zij het liefst haar polaroidcamera, waarmee ze zes jaar geleden begon te fotograferen. De hoeveelheid licht alsmede het vaste formaat 20 x 24 cm dragen perfect bij aan haar gewenste resultaten. “Hiermee vang ik de essentie van de door mij gefotografeerde personen. En ik kan niet alleen de gelijkenissen vastleggen, maar ook de verschillen.” Marks echtgenoot Martin Bell maakte van het Twins project een boeiende documentaire, waarin de helften van tweelingen over elkaar vertellen. Ook deze film is in de tentoonstelling te zien.’

Fotomuseum Den Haag

www.maryellenmark.com