Over drie boeken: gekleurd licht, Terschelling en spiegeleffecten

Dit stukje handelt over drie boeken met een ieder een eigen esthetisch uitgangspunt. ‘Traces of Light’ van Jean-Marc Spaans is een overzicht van zijn lichtsculpturen. In ‘ Terschelling’ bouwen de fotograaf Linette Ravan en Ted van Leeuwen een monument met en voor Terschelling. ‘Spiegelingen/Reflexions’ van Joost Tholens is de neerslag van allerlei eerst gefotografeerde en vervolgens gespiegelde objecten en plaatsen.
Jean-Marc Spaans (Amsterdam 1967) produceert en exposeert al ruim 15 jaar werken die ontstaan door (langdurige) fotografische opnamen van gekleurd licht. Een enkele keer is ook de architectuur, bijvoorbeeld een trap of een vijver, of de menselijke figuur een beeldelement, maar de essentie is altijd de weergave van gestold licht. Met behulp van fluoriserende lampen en een lange sluitertijd creëert Spaans vormen van kleurrijk licht, die op groot formaat, als cibachrome worden gepresenteerd. Traces of Light is een oeuvrecatalogus van Spaans’ werken tot nu toe. In de verschillend teksten wordt ingegaan op het ontstaansproces van deze werken, de plaats in de kunstgeschiedenis en de manier waarop wij ze zouden kunnen duiden.
Traces of Light
Fotografie: Jean Marc Spaans
Teksten (in het Engels): Wim van Sinderen, Piet Molendijk, Machteld Leij, Erik Bos en Geer Pouls.
Gebonden, 120 pagina’s, ongeveer 50 foto’s in full-color
Episode publishers
Prijs: 35,00 euro
• Beelden en info op: PhotoQ webshopJean-Marc Spaans

In 1997 kwam Joop Mulder, de godfather van theaterfestival Oerol, in contact met de Welshe theatermaker Cliff McLucas. Deze ontmoeting leidde tot het project Mapping the Landscape, dat in vijf jaar tot een groots tijdsdocument van landschap en inwoners van Terschelling zou moeten uitgroeien. In de zomer van 2002 overleed McLucas aan kanker. Besloten werd het project als eerbetoon aan McLucas voort te zetten en uit te breiden. Deze publicatie is onderdeel van het project. Linette Raven heeft in vier opeenvolgende jaren, vanaf 2002, foto’s van bewoners gemaakt. Het zijn close-ups van 150 gezichten van eilanders, haarscherp en in zwart-wit. Ted van Leeuwen maakte geluidsopnamen: interviews met Terschellingers over het leven met de zee en geluiden uit het landschap, van misthoorns tot het melken van koeien.

Terschelling
Foto’s: Linette Ravan
Geluidssculpturen: Ted van Leeuwen
Gebonden, 24 bij 32 centimeter, 144 pagina’s met 150 zwart-wit foto’s en CD
Uitgeverij De Verbeelding
Prijs: 20 euro
• Voor beelden en informatie, zie: www.fantwaekanten.nl

Spiegelingen/Reflexions is een boekje met grafisch werkende afbeeldingen, die tot stand kwamen door foto’s van een stukje werkelijkheid op verschillende manieren te spiegelen. Soms heel eenvoudig, soms met een kaleidoschopisch, schijnbaar eindeloos herhalend effect. Joost Tholens (Amsterdam 1934) werkte voor televisie als regisseur en programmamaker. Hij fotografeerde in Afrika en het Verre Oosten voor Memisa en Miva.

Spiegelingen/Reflexions
Fotocomposieten van Joost Tholens
met een inleiding van Th.M. de Boer.
Ingenaaid, 23 x 22 centimeter, 64 pagina’s, Nederlands / Engels
Uitgever: Roma Publications
Prijs: 20,00 euro plus verzendkosten
• Meer informatie op: www.joosttholens.nl