Over een fotoboek en een boekje met foto’s

Op de burelen van Photoq zijn de afgelopen week enige poststukken gearriveerd waaronder een fotoboek van Flip Franssen en een boekje met foto’s van Reyer van Boxem.
Het boek van Flip Franssen (Wijchen 1956) heet ‘Van alle tijden, een fotoboek’ en betreft een bloemlezing uit de foto’s die hij tussen 1989 en 1999 nam.
Er staan naar schatting zo’n 150 zwart-wit foto’s in uit Bergen aan Zee, Berlijn, Bihac, Boedapest, Born, Boxmeer, Brussel, Cajamarca, Eemshaven, Extremadura, Henley on Thames, Huachaco, Iquitos, Karlovac, Knin, Lanaken, Leuven, Lima, Nijmegen, Oradea, Parijs, Pskov, Resnik, Scheveningen, Tamshyacu, Tiel, Timisoara, Venetië, Wijchen en Zagreb. Voor iemand die graag onderweg is, lijkt het vak van dag- en weekbladfotograaf een goede keuze.

Franssen vond de tijd om naast het werk voor die (landelijke) dag- en weekbladen ook nog foto’s te maken voor vormgevers, p.r.-bureau’s en non-profit instellingen in het onderwijs en de zorg.
Er staan verdienstelijke foto’s in dit ouderwets aandoende boek, en ook één zeer indringende: van een kind dat praktisch verdwijnt onder de ziekenhuisapparatuur waaraan het is aangesloten (pagina 49).

Helaas willen de andere beelden bij mij niet beklijven, want veel van de gefotografeerde onderwerpen zijn door collega’s van Franssen pregnanter in beeld gebracht. Een fotoboek moet om interessant te zijn, mijns inziens ook een mening over en een houding in de fotografie uitdragen. Dat lukt hier niet, want de fotografie blijft ondergeschikt aan het onderwerp.

Ook in het boekje ‘Reyer Boxem, foto’s 1994 – 2004′ is er dus sprake van een selectie uit tien jaar fotografie, maar anders dan de titel suggereert is het zeker geen overzicht uit het voornamelijk journalistieke oeuvre van Reyer Boxem (Landsmeer 1967).
Het fraai gebonden boekje van zo’n vijftig pagina’s herbergt slechts tien foto’s. Daarin probeert de fotograaf een beeld te schetsen van zichzelf en zijn visie op het medium fotografie, zo meldt het persbericht.
Die prijzenswaardige poging verdrinkt volgens mij in de te nadrukkelijke vormgeving van deze uitgave en de te bescheiden opstelling van de fotograaf.
Het is een lief boekje, maar een duidelijk statement vind ik het niet.

Han Schoonhoven

• Voor beelden uit Van alle tijden: home.wanadoo.nl/flipfranssen/

• Over Foto’s 1994 – 2004: www.reyerboxem.nl