Overname Instagram door Facebook wekt veel wantrouwen

De overname van Instagram door Facebook leidt enerzijds tot bewondering, anderzijds tot veel scepsis. “Ik vond Instagram leuk toen het sullige foto’s en filters was, niet een Facebook datacollector.” aldus Paul Ahlberg op Twitter. Hij is niet de enige met onvrede over de verkoop van het populaire Instagram aan Facebook, dat het programma voor het ongelofelijke bedrag van 1 miljard dollar kocht. Afgelopen maandag werd de deal bekend gemaakt.

De bedenkers van Instagram – Mike Krieger (25) en Kevin Systrom (27) – zijn vast nog niet bijgekomen van de shock. Instagram is een soort jongensdroom: in 17 maanden tijd groeide de app tot 30 miljoen gebruikers, recent gingen ze een samenwerking aan met Hipstamatic, die andere foto filter app, waardoor voor het eerst ook foto’s vanuit andere sociale media in Instagrams photostream werden toegelaten en nu wil de koning der internetreuzen hun bedrijfje inlijven. Nog geen 30 en al miljonair.

Sinds maandag hebben een hoop Instagram gebruikers de service opgezegd. Ze hebben geen vertrouwen in Facebook, dat een slechte naam heeft op het gebied van privacy omdat het foto’s voor altijd bewaart en gegevens als tags en locaties gebruikt om specifiek te adverteren. Geen van beide bedrijven heeft nog laten weten of Facebook de nieuwe gegevens inderdaad op die manier gaat gebruiken. Sommige gebruikers zijn bezorgd over het lot van Instagram. Het zou niet de eerste keer zijn dat Facebook een klein startend bedrijf opkoopt vanwege het aanwezige talent om vervolgens het oorspronkelijke product om zeep te helpen.

Het Amerikaanse social media platform Mashable deed een onderzoekje naar de meningen over de overname op Twitter. Slechts 12% is akkoord met de verkoop. Dat betekent dat 88% er niets in ziet! Voornamelijk Twitter-gebruikers zijn verbolgen, want de twee belangrijkste opties om je foto’s te delen vanuit de app zijn Twitter en Facebook. Nu Facebook de boel heeft overgenomen, zou dat zomaar kunnen betekenen dat Twitteraars hun heil elders moeten gaan zoeken. Voorlopig is daar nog geen sprake van volgens Zuckerberg

Sceptici sluiten de ogen voor de mogelijkheid dat Instagram onder Facebook uitgroeit tot een nog betere app. Net als toen Google YouTube overnam zou het zomaar kunnen dat Instagram zelfstandig kan blijven opereren, maar nu met ruime middelen en mankracht.

Wat Facebook in Instagram ziet? Het is een simpel en snel programma, speciaal gemaakt voor de smartphone: foto maken, filter er overheen, automatisch delen op Facebook en Twitter. Dat is voor Facebook ook aantrekkelijk, misschien zelfs gevaarlijke concurrentie. Rebecca Lieb, analist bij de Altimeter Group, zegt dat het kopen van Instagram Facebook zal helpen bij een van zijn urgentste behoeftes: de service aantrekkelijker maken op mobiele toestellen. Een foto delen onderweg is nu eenmaal makkelijker dan tekst.

Foto’s delen is een essentieel onderdeel van Facebooks merk en strategie. Facebook schepte op over de 250 miljoen foto’s die elke dag worden geupload, waarmee het de populairste foto upload service op het internet is. Ook hebben ze gezegd dat kosten nog moeite worden gespaard bij het ontwikkelen van de foto-deel functie als dat het verhogen van engagement en het aantal gebruikers tot gevolg heeft. Maar: als je aan digitale mobiele fotografie denkt, denken de meeste mensen aan Instagram. Met de verkoop is dat ‘probleem’ nu verholpen.

Als je wel van Instagram af wil maar de alternatieven nog wil onderzoeken, dan kun je al je foto’s met Instaport als een zipfile op je computer zetten. Gizmodo (blog over gadgets en apps) geeft nog enkele alternatieven voor het exporteren van foto’s alvorens je je account verwijdert.

Een vergelijkbaar alternatief met veel aandacht voor de privacygevoeligheid is Pinweel. Je kunt foto’s op ongeveer dezelfde manier maken en delen, met dien verschil dat je private groepen kunt aanmaken om afgeschermd foto’s te kunnen delen. Pinweel heeft een knop voor de flits op het scherm, 10 filters gerangschikt volgens jaar. ‘1931’ maakt vierkant zwart-wit foto’s, ‘1987’ doet overal een polaroid randje omheen. Pinweel bestaat sinds februari voor de iPhone en zal later dit jaar ook beschikbaar komen voor Android.

Bronnen
– Hipstamatic, Instagram To Unveil Photo-Sharing Partnership
www.fastcompany.com/1824797/exclusive-hipstamatic-instagram-partnership-api-import-photos-social-network-kevin-systrom
– Facebook Acquires Photo-Sharing Service Instagram
bits.blogs.nytimes.com/2012/04/09/facebook-acquires-photo-sharing-service-instagram/
– Answers to why Facebook is buying Instagram hidden in plain sight
venturebeat.com/2012/04/09/why-facebook-is-buying-instagram/
– Instaport Lets You Download All Your Instagram Photos as a Zip File
www.petapixel.com/2012/04/10/instaport-lets-you-download-all-your-instagram-photos-as-a-zip-file/
– Need an Instagram Alternative? This Photo App Has Old-School Filters, Private Sharing
mashable.com/2012/04/09/pinweel-instagram-alternative/
– On Twitter, Facebook’s Instagram Acquisition Has a 12% Approval Rating
mashable.com/2012/04/10/twitter-facebook-instagram/
– Instagram: From Zero to $1 Billion in 17 Months
mashable.com/2012/04/10/instagram-timeline/
-Deleting Your Instagram Account? Here’s How to Save Your Pics

mashable.com/2012/04/09/deleting-instagram-account-save-pics/