Overtuigende openingsavond Unseen

Tout fotografisch Nederland kon woensdagavond bij Unseen op het Westergasterrein in Amsterdam een voor deze contreien nieuw fenomeen aanschouwen: een beurs in een prachtige setting met een groot aantal galeries uit binnen- en buitenland die fotografie aanbieden. Eerste indruk: overweldigend. Tweede indruk: bewonderenswaardig. Derde indruk: duimen dat het ook zakelijk een succes wordt.
Unseen ziet er goed uit. Het kan wat dat betreft zo mee met presentaties als die van Paris Photo (hoewel het Grand Palais natuurlijk een niet te kloppen locatie blijft). De gigantische ruimte in de ronde voormalige gashouder in het Amsterdamse Westerpark is praktisch verdeeld in taartpunten waar de galeries met hoge houten wanden van elkaar worden gescheiden. Het laat zien dat je in drie dagen op het Westergasterrein ook iets veel verzorgders kunt opzetten dan de Affordable Art Fair.

Honderden fotografen, galeriehouders, verzamelaars, curatoren, recensenten, veilingmeesters en anderen zijn aanwezig als de Amsterdamse wethouder Gehrels de beurs opent met een enorme aaneenrijging van woorden als geweldig en fantastisch. Politiek begrijpelijk, maar inhoudelijk mag dat een volgende keer wel een hoger niveau hebben.

Unseen biedt een goed overzicht van wat er in de hedendaagse fotografie speelt. Er is werk te zien dat vertrouwenwekkend aansluit op de fotografische traditie, zoals de zwartwit foto’s die Bertien van Manen van haar gezin maakte in de jaren zeventig (bij de Duitse galerie Robert Morat) tot moderne experimentele werken van bij voorbeeld Marleen Sleeuwits bij de Haagse galerie Lief Hertje en de Grote Witte Reus. Met name die laatste categorie is bij Unseen een stuk ruimer vertegenwoordigd dan bij grote fotografiebeurzen in het buitenland.

Zeker is dat Unseen aandacht trekt in het buitenland. Vanuit Braga, Portugal horen we dat veel van de internationale deelnemers aan het festival Encontros da Imagem het nieuwe Amsterdamse initiatief waarderen. In bladen en op websties van de Guardian, TIme en dergelijke verschijnen artikelen over de beurs.

De aanwezigen die we woendag spreken zijn zonder uitzondering positief. En ze weten allemaal: dit krijgt alleen een vervolg als het zakelijk succesvol wordt; wat alleen lukt als ook een groot aantal verzamelaars uit het buitenland hier aankopen doen.

Kortom: Unseen is mooi voor de bezoeker, en spannend voor de organisatoren.

www.unseenamsterdam.com