Overzicht uit collectie Generali Foundation in Rotterdamse Witte de Withstraat

Het Nederlands Fotomuseum, TENT. en Witte de With presenteren vanaf donderdag 7 juli een ruime selectie uit de collectie van de Generali Foundation uit Oostenrijk: Occupying Space.
Het is voor het eerst dat (een deel van) deze bijzondere collectie in Nederland te zien. Sinds de opbouw van de verzameling, eind jaren tachtig, hebben de samenstellers zich gericht op uitingen van conceptuele- en performancekunst en/of maatschappijkritische werken uit de jaren zestig en zeventig. De verzameling van de Generali Foundation telt veel werken van vrouwelijke kunstenaars en omvat meer dan 350 kunstvideo’s.
In Rotterdam is het werk te zien van een groot aantal internationaal opererende kunstenaars als Hans Haacke, Gordon Matta-Clarck, Adrian Piper, Martha Rosler en Allan Sekula.
De expositie Occupying Space is onderverdeeld in een viertal hoofdstukken: het NFM toont ‘Beeld, tekst en onderzoek’, in TENT. ‘Lichaam, media en verhalen’ en in Witte de With ‘Architectuur, ruimte en interventie’ op de tweede en ‘Sculptuur, lichaam, ruimte en performance’ op de derde verdieping.
De Generali Foundation is een zelfstandige stichting die gesubsidieerd wordt door de Generali verzekeringsgroep.
Voorafgaand aan de opening vindt een symposium plaats over bedrijven en verzamelen. Sprekers zijn Dietrich Karner (voormalig president-directeur Generali Holding, voorzitter Generali Foundation), Arjo Klamer (hoogleraar Economie van Kunst en Cultuur, Erasmus Universiteit), Annabelle Birnie (kunstcollectie ING) en Rein Wolfs (hoofd presentaties Museum Boijmans van Beuningen, voormalig directeur Migros Museum, Zürich). Het programma kwam tot stand in samenspraak met de onlangs opgerichte Vereniging Bedrijfscollecties Nederland (VBCN).

Occupying Space
Van 7 juli tot en met 28 augustus in
het Nederlands Fotomuseum, TENT. en Witte de With
Witte de Withstraat 50 en 63, Rotterdam

Aanvang symposium:14.30 uur
Opening expositie: 17.30 uur
Catalogus Occupying Space à‚€44

Voor meer informatie, zie: www.occupyingspace.nl