Ter gelegenheid van de World Press Photo tentoonstelling in Groningen organiseert de afdeling Studium Generale van de Rijksuniversiteit een reeks lezingen over de dilemma’s van de fotojournalistiek. De lezingenreeks is een samenwerkingsproject tussen Studium Generale en Stichting Wereld Pers Foto Groningen.
Op maandag 2 oktober opent Adriaan Monshouwer de lezingenreeks met een kijkje achter de schermen van World Press Photo, onder de titel ‘Het winnende beeld’. Monshouwer is ervaringsdeskundige, want hij was als secretaris van de internationale jury twaalf jaar ooggetuige van het jureringsproces.
Een week later vertelt Geert van Kesteren over zijn ervaringen als fotojournalist in Irak. Uit zijn reizen door Irak, waar hij in het totaal zeven maanden verbleef, kwam zijn boek Why Mister, Why? voort. Van Kesteren werkt nu voor het fotoagentschap Magnum.
De laatste avond, op maandag 16 oktober, wordt verzorgd door Dr. Huub Wijfjes en Nicole Robbers. Mediahistoricus Wijfjes gaat in op het vraagstuk rond de integriteit van de fotojournalist en beeldredacteur. Omdat de afkomst van de beelden steeds onduidelijker wordt en de manipulatiemogelijkheden oneindig zijn vergroot, is dit een uiterst actuele kwestie.
Nicole Robbers kan direct daarop voorbeelden aanreiken uit haar praktijk als beeldredacteur bij NRC Handelblad. Haar dagelijkse taak bestaat onder andere uit het selecteren van een beeld voor de voorpagina uit 2500 aangeleverde foto’s.
Voor de derde achtereenvolgende keer organiseert de Stichting Wereld Pers Foto Groningen (WPFG) de World Press Photo tentoonstelling in de stad Groningen. Vorig jaar trok de tentoonstelling 10.000 bezoekers. De tentoonstelling zal dit jaar van 6 tot en met 29 oktober 2006 te bezichtigen zijn in het Universiteitsmuseum.
WPFG organiseert naast de World Press Photo tentoonstelling een aantal culturele en educatieve activiteiten voor een breed publiek, waaronder lezingen en nevenexposities, rondleidingen bij de tentoonstelling, een kindertentoonstelling, fotografieworkshops en een fotografiewedstrijd voor het basis- en voortgezet onderwijs. Tevens zal de bijzondere expositie ‘Het Vergeten Groningen’ te zien zijn in fotogalerie Lichtzone. Twaalf Groningse fotografen laten zien wat er volgens hen onderbelicht is gebleven in stad en Ommeland.
De World Press Photo tentoonstelling wordt 5 oktober geopend door de wethouder van Cultuur van Groningen, dhr. Dijkstra. Eén van de sprekers op de opening is Robert Knoth, een bekende Nederlandse fotojournalist die dit jaar een prijs ontving van World Press Photo.
Belangstellenden kunnen zich op 9 oktober door de WPP-expositie laten rondleiden door de fotojournalist Reyer Boxem. Een week later geeft Ton Broekhuis, directeur van festival en galerie van Noorderlicht, zijn visie op de gepresenteerde foto’s.
De lezingen beginnen om 20.00 uur, de rondleidingen om 16.30 uur. Reserveren is in verband met het beperkt aantal plaatsen verplicht.
• Voor achtergrondinformatie en reserveringen, surf naar:studium.hosting.rug.nl