Palestijns parlement sluit gordijnen voor kaarsenfoto

Vorige week verspreidden enige grote persbureau’s foto’s van het Palestijnse parlement in Gaza dat bij kaarslicht vergaderde. Het dagblad Trouw beschreef hoe deze foto, in de context van de Israelische energieblokkade, tot stand kwam.
Het doet een beetje denken aan een vroege kerstviering op een lagere school: om het kaarslicht enig effect te geven zijn alle gordijnen in de klas dicht. Het Palestijnse parlement wilde een statement maken, maar de opname heeft zelfs bij oppervlakkige beschouwing al iets kunstmatigs. Het daglicht kruipt nadrukkelijk door de kieren tussen de gordijnen.

Vorige week verspreidden de persbureau’s deze en andere foto’s van de verduisterde parlementsbijeenkomst. In de bijschriften werd melding gemaakt van ‘een met kaarsen verlichte parlementsbijeenkomst tijdens een energieblokkade.’ Het persbureau AP voegde er later aan toe dat het een actie uit solidariteit met de bevolking zou zijn.

Ten gevolge van het voortdurende geweldadige conflict tussen Israel en de Palestijnse staat besloot Israel twee weken terug Gaza af te sluiten en de energietoevoer te blokkeren. De gevolgen van deze actie kregen wereldwijd publiciteit . De BBC meldde gisteren dat Israel weer energie aan het gebied gaat leveren.

• Meer in het artikel in De Trouw: www.trouw.nl