Panorama-fotograaf Theo van Houts (85) overleden

De voormalige staffotograaf van Panorama Theo van Houts is afgelopen vrijdag overleden in zijn woonplaats, het Noord-Hollandse Oudorp. Van Houts was van 1959 tot 1992 in dienst van Panorama, dat als nieuwsmagazine in die decennia zijn hoogtijdagen beleefde. Van Houts – Ridder in de orde van Oranje-Nassau – won zeven keer categorie-prijzen bij de Zilveren Camera en werd verkozen tot Fotojournalist van het Jaar 1989.

Van Houts was een rustige en vriendelijke man. Hij behoorde gedurende zijn werkzame periode tot de weinigen in de Nederlandse fotojournalistiek die een vaste baan hadden. Hij reisde voor Panorama de wereld over en maakte portretten van beroemdheden als Mae West en Charles Bukowski. Maar hij maakte ook veel werk in Nederland: portretten van Johan Cruyff, Rudi Carrell en vele anderen, en talloze beelden van het dagelijks leven in die jaren: een ramenlappende huisvrouw, Sinterklaas ‘verdwaald’ tussen de twee rijbanen van de autoweg.

Van Houts groeide op in Eindhoven en leerde het vak van meubelmaker van zijn vader. Fotograaf werd hij in het leger tijdens zijn diensttijd.

In 2013 schonk Van Houts zijn archief aan het Regionaal Archief Alkmaar. Dat leidde het jaar daarop onder meer tot een overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Stedelijk Museum aldaar: ‘101 Ogenblikken’. Eind 2015 was de tentoonstelling te zien in het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Van Houts laat zijn echtgenote, drie kinderen en zeven kleinkinderen na.