Parelhoenders’ oorharen

Op het beeldscherm zie je ze niet, maar in het boekje Beest van Adrie Mouthaan kun je ze te tellen: de oorharen van de parelhoender. Beest bestaat uit 21 foto’s; ze gaan vergezeld van 12 gedichten van Marc van Biezen.
De dieren zijn op twee na voor een donkere achtergrond gefotografeerd, van dichtbij en kneiterscherp. Wanneer de neus van de schildpad dan duidelijk onscherp is, valt dat nogal op. Mouthaan moet iets met vogels hebben, want die staan op 8 van de 21 foto’s weergegeven. Steeds alleen, ernstig en fraai uitgelicht, als het jaarlijkse portret van Beatrix.

Of je wilt of niet, na één keer bladeren heb je je voorkeuren. Persoonlijk ben ik nogal gecharmeerd van het eenvoudige portret van de verlegen eend. Naast die eend vinden we het gedicht Een verhaal: droef zie ik haar billen aan/en als dit nu gratis was/maar ik moet ervoor betalen/wat moet ik toch met dit bestaan?/ Dus vraag ik haar om een verhaal/over lelijke dieren die sterven/en lieve die in leven blijven/dan kleed ik mij aan en betaal

Na ampele overwegingen begrijp ik nog steeds niet wat deze bekentenis met die eend van doen heeft. Maar misschien vinden sommige mensen dit wel grappig. De foto’s zijn door hun detaillering interessant en het laatste beeld, een cavia met een pruillipje, is weer aandoenlijk. Misschien is dat het sleutelwoord voor de foto’s in dit boekje, ‘aandoenlijk’. En ‘aardigheidje’ past als beschrijving het best bij de hele uitgave. Met een verkoopprijs van 20 euro is het dan wel een tamelijk kostbaar aardigheidje.

Beest
fotografie: Adrie Mouthaan
gedichten: Marc van Biezen
paperback, 36 pagina’s, 20,5 cm bij 27 cm, 21 foto’s in full color
uitgave in eigen beheer
prijs: 20 euro exclusief verzendkosten
Alle beelden zijn te zien op: fotomout.my-expressions.com/fauna.html

Bestel het boek in de PhotoQ webshop

De tentoonstelling Beest is nog tot en met 12 mei 2009 te zien in Cafe De Engelbewaarder in Amsterdam