Paris Photo 2011: veel Afrika, maar ook nogal wat Nederland

De jaarlijkse fotobeurs Paris Photo is vandaag voor publiek geopend, voor het eerst in het Grand Palais in de Franse hoofdstad. Door het succes van de beurs bleek de ruimte van de vorige edities, ondergronds in de Caroussel du Louvre, te krap geworden. Er is een grote thematentoonstelling met werk uit en over Afrika (waaronder ook werk van Viviane Sassen), en er zijn ook behoorlijk veel Nederlandse activiteiten.
Zo is de Kahmann Gallery voor het eerst aanwezig op de beurs, en laat werk zien van Machiel Botman, Willem Diepraam, Gerard Fieret, Leonie Purchas – Hampton, Sannes Sanne, Rutger ten Broeke, Ed van der Elsken, Albert Watson. De andere twee Nederlandse galeries die Paris Photo haalden zijn de Flatland Gallery en Galerie Paul Andriesse. De laatste toont in Parijs onder meer werk van Charlotte Dumas, David Goldblatt en Thomas Struth.

De Flatland Gallery laat niet alleen werk zien van Jaap Scheeren en Pieter Henket, maar organiseert ook boeksigneersessies van fotografen die tijdens Paris Photo worden getoond, met Ruud van Empel, Erwin Olaf (beiden vrijdag) en Rob Hornstra op zaterdag. Zaterdagmiddag is bij Flatland ook nog een rondetafelgesprek over de vraag of fotografie en sociale media een logische combinatie zijn.

In de boekenstand van Schaden.com zijn er signeersessies van onder meer Paul Andriesse (vrijdag, 16 uur) en Machiel Botman (vrijdag 17.30 uur).

Viviane Sassen signeert op vrijdag om 18.30 uur bij de stand van Stevenson

Niet alleen op Paris Photo maar ook bij het satelliet-evenement Off Print zijn er naast verkoop veel boekpresentaties en signeersessies. PhotoQ schreef hier eerder over:
Tweede editie fotoboekenmarkt Offprint tijdens Paris Photo

In het Institut Neerlandais hangt een tentoonstelling met werk van G.H. Breitner. Donderdagavond wordt dit omlijst met een presentatie van het nieuwe ‘Leidense’ initiatief Scherptediepte / Depth of Field, waarbij naast Maartje van den Heuvel en Hans Roseboom ook Erwin Olaf aanwezig zal zijn.

Donderdagavond opent in de In Camera Galerie in Parijs de tentoonstelling Let’s sit down before we go van Bertien van Manen. Zij signeert op zaterdag om 16 uur in de stand van In Camera.

www.parisphoto.fr