‘Passengers’ wint Dummy Award 2012

Het Fotobook Festival verruilde vanwege de voorbereidingen voor de 13e Documenta haar thuisstad Kassel dit jaar voor Le Bal in Parijs, alwaar voor de vijfde keer de Dummy Award en de Photobook Award werden uitgerijkt. De eerste prijs voor de beste dummy ging naar ‘Passengers’ van het duo Dagmar Keller and Martin Wittwer.
‘Passengers’ kwam tot stand tijden een artist in residence project in Polen tijdens de winter van 2011-2012. In eerste instantie waren Keller en Wittwer van plan socialistische architectuur te fotograferen, totdat ze op een ander, nauwelijks gerelateerd, onderwerp stuitten: een busstation in Kielce en de passagiers die er wachten op het vertrek van tientallen regionele bussen.

2e prijs: Carmen Catuti – ‘Liebe Grüße aus 18500m Höhe, MICHELLE’
3e prijs: Andrea Botto – ‘19.06_26.08.1945′

De eerste prijs bestaat uit een contract met de Duitse uitgever Seltmann und Sohne. De tweede en derde prijs bestaan uit een tegoed van enkele honderden euro’s tegoed voor de print-on-demand service Blurb. De drie winnaars werden gekozen uit een shortlist van 58 dummys, waar opvallende genoeg geen Nederlandse inzendingen bijzaten dit jaar.

De jury voor de Dummy Award bestond uit: Gerry Badger (Criticus, fotograaf, Londen), Todd Hido (fotograaf, USA), Dieter Neubert (International Photobook Festival, Kassel), Laurence Vecten (Lozen Up, Parijs), Oliver Seltmann (uitgever, Berlijn), Diane Dufour (directeur Le Bal, Parijs), Andreas Müller-Pohle (European Photography, Berlijn), Markus Schaden (boekverkopen en uitgever, Keulen) en Sebastian Hau (Le Bal Books, Parijs).

Het festival bestond uit een driedaags programma met lezingen door fotografen, uitgevers en critici, en natuurlijk heel veel boeken. De genomineerde boeken waren uitgestald op planken aan de muur en Willem van Zoetendaal richtte een ‘marktplaats’ in met publicaties van acht kleine uitgeverijen.

De winnaar van de Photo Book Award 2012 is ‘A Criminal Investigation’ van Watabe Yukichi.

Ga voor beide shortlists en de samenstelling van de jury naar actualcolorsmayvary.com

Korte beschrijving van de drie winnende dummys op Time Lightbox.