Paul Huf Award voor Anton Corbijn

De jury van de KLM Paul Huf Award heeft besloten de prijs voor 2004 toe te kennen aan de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn. Op de 80ste geboortedag van Paul Huf, zondag 14 maart aanstaande, zal de prijs aan Corbijn worden uitgereikt door de president-directeur van KLM, drs. L.M. van Wijk.
Bekijk op zijn website het werk van Anton Corbijn.

Het persbericht: ‘De jury baseert de toekenning van deze oeuvreprijs met name op de herkenbaarheid van het werk van Corbijn. De portretten die Corbijn heeft gemaakt van vele grote artiesten uit de muziek-, schilders-, schrijvers- en filmwereld, tonen niet alleen de kunstenaar zelf maar ook de essentie van de persoonlijkheid van deze artiest. “Kijkend naar een foto van de hand van Corbijn, krijgt de kijker het gevoel meer te zien en te ondergaan dan er feitelijk op de foto zichtbaar is”, schrijft de jury in haar rapport: “Het werk van Corbijn bestaat altijd uit zeer krachtige beelden, openhartig, soms rauw maar nooit ruw. Wel zijn de beelden meeslepend en ingetogen, met veel respect voor degene die voor de lens staat. Een foto van Corbijn is niet alleen een portret van een kunstenaar maar door het beeldgebruik ook een visitekaartje van Corbijn”.

Op 17-jarige leeftijd maakte Anton Corbijn zijn eerste foto’s, die al direct in een muziekblad werden gepubliceerd. Na het atheneum begon hij een opleiding aan de MTS voor Fotografie in Den Haag. Al snel vestigde hij zich echter als zelfstandig fotograaf, waarbij de punkbeweging uit die jaren als een grote stimulans gold. Zijn liefde voor muziek en hang naar avontuur brachten hem in 1979 naar Londen, waar hij sindsdien woont. Zijn werkterrein is niet de fotostudio maar de wereld, waarbij hij zich laat inspireren door allerlei onderwerpen en hun omgeving.
Corbijn heeft een enorme invloed op de manier waarop beroemde artiesten gefotografeerd worden en hij probeert het genre voor zichzelf telkens weer te vernieuwen.
Zijn opnames van o.a. Miles Davis, David Bowie, Isabella Rossellini, Clint Eastwood, Björk, Allen Ginsberg, Johnny Cash, Keith Richards, Lance Armstrong, Frank Sinatra en U2 (waar hij inmiddels al 22 jaar mee samenwerkt) genieten grote bekendheid over de hele wereld.

Corbijn is behalve als fotograaf ook actief als grafisch ontwerper van posters en
cd-hoezen, als regisseur van video-clips en korte films en als podium-ontwerper voor o.a. de groep ‘Depeche Mode’. Zijn live film ‘Devotional’ van Depeche Mode werd genomineerd voor een Grammy; eveneens won Corbijn al een MTV Award voor zijn video ‘Haert-Shaped Box’ van Nirvana. Hij heeft tien fotoboeken gepubliceerd en in 2000 had hij een zeer succesvolle tentoonstelling in het Groninger Museum.

Naar het oordeel van de jury heeft het werk van Corbijn zich ontwikkeld van een intuïtieve aanpak naar een meer conceptueel denken, zonder dat dit ten koste ging van zijn gevoel voor het onderwerp. De jury bestond dit jaar uit Ron Wunderink (voorzitter), Judith Cahen, Adriaan Monshouwer, Laura Samsom en Ken Wilkie.

De KLM Paul Huf Award bestaat uit een geldprijs van twintigduizend Euro. De eerste Award werd in 1999 uitgereikt aan de Italiaanse fotograaf Oliviero Toscani, de tweede in 2001 aan Co Rentmeester en de derde werd in 2002 toegekend aan Annie Leibovitz.

De prijs is in 1999 ingesteld ter gelegenheid van het tachtigjarig bestaan van KLM en naar Paul Huf vernoemd vanwege zijn 75ste verjaardag in dat jaar. Paul Huf heeft gedurende meer dan 50 jaar vele foto-opdrachten voor KLM uitgevoerd. De prijs zal opnieuw worden uitgereikt in 2006.

Naar aanleiding van het overlijden van Paul Huf in januari 2002 heeft KLM besloten tot het instellen van een KLM Paul Huf Junior Award met als doel om, in de geest van de heer Huf, de vakbekwaamheid en professionaliteit van jonge fotografen te waarderen en stimuleren. In het voorjaar van 2003 is deze prijs voor het eerst toegekend aan
Sun H. Borger (23). Zij heeft inmiddels een door KLM betaalde foto-opdracht afgerond welke bij de uitreiking van de Award 2004 tentoongesteld zal worden. Sun H. Borger heeft in 2003 de opleiding fotografie aan de Academie Minerva van de Hanzehogeschool in Groningen afgerond. De KLM Paul Huf Junior Award zal begin 2005 opnieuw worden uitgereikt.