Paul Huf medaille voor Stephan Vanfleteren

Afgelopen zaterdag maakte weblog FotoNieuws bekend dat de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren winnaar is geworden van de Grote Paul Award 2010.
Het klassement wordt sinds 2003 samengesteld door Jan van Buuren, die eerder ‘imago-onderzoeken’ deed naar de bekendheid, de ‘breinpositie’, van reclamebureaus en bouwbedrijven. Jaarlijks organiseert Van Buuren, met zijn Stichting PhotoDigitale een telefonische enquete onder een selectie uit een populatie van 5000 vakfotografen. Voor het klassement weegt ook de uitslag van de voorgaande jaren mee.

Dat levert dit jaar een lijst op met opmerkelijk weinig jonge –veelvuldig publicerende en exposerende- fotografen en een stijging op de ranglijst voor Hans Aarsman, die toch praktisch uitsluitend textueel aan de weg timmert. En vreemd genoeg wordt, in dit onderzoek door en voor fotografen, de naam van Bertien van Manen sinds 2007 verkeerd gespeld.

Na Paul Huf, Erwin Olaf, Anton Corbijn, Patricia Steur, Rineke Dijkstra, Vincent Mentzel, Desiree Dolron en Govert de Roos is nu de beurt aan Stephan Vanfleteren om de roestvrijstalen medaille met het zelfportret van Paul Huf in ontvangst te nemen. Op 4 oktober reikt Gerrit Jan Wolffensperger het eremetaal uit in het stadhuis van Spijkenisse. Burgemeester Mirjam Salet zal vervolgens een ‘overzichtstentoonstelling’ met vijftien foto’s van Stephan Vanfleteren openen.

Vanfleteren (Kortrijk, België 1969) presenteerde naast zijn werk voor o.a. De Morgen en De Volkskrant, de grote persoonlijke projecten Flandrien, Belgicum en Portret 1989-2009 als boek en tentoonstelling. Vlak voor laatstgenoemde expositie spraken Marcel Molle en Edie Peters met Vanfleteren, wat resulteerde in het volgende portret: www.photoq.nl/media