Paul Stolk (67) overleden

De voormalige nieuwsfotograaf Paul Stolk is overleden, zo lezen we bij RIjnmond.nl. Stolk werkte 18 jaar voor het ANP, won twee keer de Zilveren Camera en was in 1985 de eerste Fotojournalist van het Jaar.

Paul Stolk begon al op zijn 16de als fotojournalist en stond in de jaren 80 bekend als een visueel-nieuwsjager van het betere soort.

In 1980 won hij de Zilveren Camera met een portret van een agent die was gewond geraakt tijdens de rellen op de dag dat Beatrix tot koningin werd gekroond.
In een terugblik van de Zilveren Camera vertelde over dit beeld: ‘Het was 30 april, de inhuldiging van prinses Beatrix tot Koningin. Zo rustig en overzichtelijk als het in de Nieuwe Kerk was, zo onrustig en onoverzichtelijk was het buiten. In de buurt van de Blauwbrug werd gevochten. Bereden politie en ME probeerden met charges de demonstranten uit elkaar te jagen en de boel te sussen. Ik kon niet echt dichtbij komen en ineens komt die politieman te paard mij tegemoet rijden. Helemaal dizzy en gewond verliet hij het slagveld. Later bleek het een inspecteur van politie te zijn. Wel verrassend dat ik van hem De Zilveren Camera kreeg uitgereikt.’

photoq-anp-stolk-ferdi-e

In 1988 won hij nogmaals de prijs voor de beste Nederlandse nieuwsfoto nog eens met een foto van Ferdi E., de ontvoerder en moordenaar van Gerrit Jan Heijn. Daarover herinnerde Stolk zich bij de Zilveren Camera: ‘Ik probeerde al lang iets bijzonders te maken in de ontvoeringszaak van G.J. Heijn. Samen met een fotoredacteur bekeek ik alle foto’s van die zaak. Ineens zagen we verschil in het plaveisel van de weg waar Ferdi E. en G.J. Heijn van auto waren gewisseld. Wij speurden naar zo’n plek. Die vonden we in een van de betere wijken in Bloemendaal. Even later hoor ik van een tipgever over de reconstructie en ben ik in mijn deftige pak die wijk ingegaan. Ik belde ergens aan en vroeg of ik de volgende dag vanuit dat huis mocht fotograferen. Dat was goed. De mensen die daar woonden, hebben me die ochtend zelfs door de politieafzetting geholpen. Later loop ik daar achter in de tuin en hoor letterlijk wat de politie zegt. En zo kon ik op mijn gemak de reconstructie fotograferen. Het bestuur van De Zilveren Camera mocht de winnende foto jammer genoeg niet publiceren in verband met een nog lopende rechtszaak.’

In de jaren negentig en daarna richtte hij zich meer op video, eerst met het bedrijf Stolk Video en later Stolk AV. Hij werkte destijds onder meer veel voor RTL Nieuws.

Meer foto’s van Paul Stolk bij ANP Historisch Archief Community
Meer over Stolks laatste jaren op de site van de Rotterdamse deelgemeente Overschie: Fotograaf Paul Stolk ontvangt Overschiese Penning