Paula Vaandrager overleden

Afgelopen vrijdag is Paula Vaandrager, onder meer producente van fotoboeken, op 49-jarige leeftijd overleden. Ze was mede-eigenaar van Fragment Uitgeverij en drijvende kracht achter de serie Monografieën van Nederlandse fotografen.
Fragment Uitgeverij was in de jaren tachtig en begin jaren negentig een belangrijke uitgever van Nederlandse fotoboeken. Zo verschenen er boeken van onder meer Johan van der Keuken, Cas Oorthuys, Oscar van Alphen, Daniel Koning en Dolf Kruger. De uitgeverij was een initiatief van Paula Vaandrager, Sybrand Hekking en Solange de Boer. Hekking: ‘Het was puur idealisme, een collectief van arbeiderszelfbestuur.’

Met medewerking van het Prins Bernhard Fonds begon Fragment de ambitieuze serie monografieën met boeken over Sanne Sannes en Koen Wessing.

Nadat Fragment failliet ging, in 1993, nam Focus de publicatie van de serie over, waarbij Paula Vaandrager als freelancer sterk betrokken bleef. Zo verschenen monografieën over onder meer Emmy Andriesse, Piet Zwart, Paul Citroen en Eva Besnyö. Vaandrager produceerde ook het onlangs verschenen boek van Willem Diepraam.

Focus-uitgever Dirk van der Spek: ‘Eigenlijk deed ze alles. Het contact tussen redactieraad en uitvoerders. Ze deed onderzoek, regelde vertalingen.’ In een overlijdensadvertentie schrijft hij: ‘Een prachtvrouw heeft ons verlaten.’

Sybrand Hekking noemt haar een intelligente vrouw met grote liefde voor fotografie, kunst en architectuur. ‘Koningin van de Conradstraat’ staat boven de advertentie die hij met onder meer Cary Markerink en Solange de Boer in NRC Handelsblad liet plaatsen.

De laatste jaren werkte Paula Vaandrager in dienst van het Nederlands Architectuurinstituut.
Ze wordt donderdag 30 oktober om 11 uur begraven op Westerveld in Driehuis.