Pep Bonet wint Eugene Smith Award

De fotograaf Pep Bonet is een van de belangrijkste prijzen in de fotojournalistiek toegevallen, de W. Eugene Smith Award, zo meldt zijn agent Panos Pictures (in Nederland vertegnwoordigd door Hollandse Hoogte). Bonet krijgt de prijs voor zijn project “Faith in Cahos’, dat hij in Sierra Leone maakte.
De prijs bestaat uit een beurs van 30 duizend euro die aan een fotojournalistiek project moet worden besteed. Het maakt het Bonet mogelijk zich verder te verdiepen in dit armste land van de wereld, dat door een burgeroorlog zware schade heeft opgelopen.

Bonet (1971) leerde in Amsterdam fotograferen bij Fotogram, waar hij onder meer les kreeg van Adriënne Norman en Ruud de Jong. In 2002 nam hij deel aan de Joop Swart Master Class die World Press Photo jaarlijks organiseert voor beloftevolle jonge fotografen.

Vorig jaar won Stanley Greene de Eugene Smith-prijs, voor hem Trent Parke en langer geleden hoorden onder meer James Nachtwey en Sebastiao Salgado tot de gelukkigen.

Helen Marcus, voorzitter van het W. Eugene Smith Memorial Fund: ‘Pep Bonet is een groot talent met visie, in de bijzondere sporen van Gene Smith. Hij blijft het publiek wijzen op een belangrijk deel van onze samenleving dat we vaak liever niet zien.’

Later dit jaar verschijnt van Bonet een boek over Aids in zes Afrikaanse landen. Tevens komen er tentoonstellingen in Londen en Amsterdam.

• Bekijk bij Panos Faith in Chaos