Persfotograaf Jacques Stevens overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is de fotograaf Jacques Stevens overleden. De 99-jarige Stevens was thuis in Hilversum, zo meldde donderdag De Gooi- en Eemlander.
Jacques Stevens (31 juli 1908) kwam via zijn broer Jan met de persfotografie in aanraking. Hij woonde sinds 1937 in Hilversum en werkte vanaf 1946 als freelancer voor het dagblad De Gooi- en Eemlander. Daarnaast maakte hij foto’s voor de omroep, een groot aantal bedrijven en andere dagbladen. Stevens’ fotopersbureau bloeide en naast zijn zoons Jan en Peter had Stevens verschillende medewerkers in dienst.

In het midden van de jaren tachtig kwam er een einde aan de samenwerking met De Gooi en Eemlander. De fotocollectie van Stevens’ bedrijf is in 2001 overgedragen aan de gemeente Hilversum. Na een voorlopige inventarisatie is vastgesteld dat dit archief bestaat uit ruim 50.000 glasplaatnegatieven en rond de 100.000 kleinbeeldnegatieven.

Streekarchief Gooi en Vechtstreek heeft besloten enige duizenden van de oudste glasplaten te scannen en via de gezamenlijke website van de drie Gooise archiefdiensten toegankelijk te maken. Bij de presentatie van die operatie wil Museum Hilversum uitgebreid aandacht besteden aan Jacques Stevens en het door hem vastgelegde tijdsbeeld. Eén en ander zal in de herfst van 2008 plaatsvinden.