De geloofwaardigheid van een van de beroemdste foto’s uit de Amerikaanse geschiedenis – van de militairen die een vlag planten op de berg Suribachi op het Japanse eiland Iwo Jima in 1945 – is verder onder druk komen te staan. De zoon van een van de mannen die op de foto zou staan en die eerder al een bestseller naar aanleiding het beeld schreef, zegt nu dat hij ervan uitgaat dat zijn vader niet op de foto van AP-fotograaf Joe Rosenthal staat.
In een bericht in de New York Times lezen we dat James Bradley – schrijver van ‘Flags of Our Fathers’, later verfilmd door Clint Eastwood – tot die conclusie komt na onderzoek waarbij amateur-historici de kleding hebben vergeleken van de mannen op de beroemdste foto met de vlag en andere foto’s die eerder op 23 februari 1945 zijn gemaakt. Daarmee is het de tweede keer dat blijkt dat er iets mis is gegaan bij het identificeren van de afgebeelde militairen. Twee jaar na het maken van de foto bleek na onderzoek door de militaire autoriteiten dat een van de genoemde namen toe behoorde aan een toen al overleden man.
Al veel langer is bekend dat die beroemdste foto in scene is gezet. De vlag was eerder die dag ook al eens door andere Marines neergezet, op een moment van opluchting na een lange bloedige strijd op het Japanse eiland.
New York Times: ‘Flags of Our Fathers’ Author Now Doubts His Father Was in Iwo Jima Photo