Perspectief van de patient

In de zomer van 2007 kreeg de fotografe Emilie Hudig te horen dat ze de ziekte van Hodgkin had, een vorm van lymfklierkanker. De behandeling zou lang en zwaar worden. Om enige grip op haar leven te houden besloot ze elke dag minstens drie foto’s te maken. Deze serie is nu te zien in het Foam en er is een boek: Controle – In Control.
Ironie is hierbij een te zwak woord: het dossier van Hudig was net gesloten. In 1994 werd ze behandeld voor ‘Hodgkin’ en de ziekte was definitief voorbij. Vier maanden later bleek dat niet zo te zijn. Hudig (Rotterdam 1973) herinnerde haar frustratie uit de eerste behandelperiode. Ze kocht een simpele analoge camera om door te kunnen gaan met fotograferen en zo haar normale leven niet geheel op te hoeven geven. ‘Controle’, niet over haar ziekte, maar zo ver mogelijk over de dagelijkse gang van zaken.

Het resultaat is een intiem fotografisch verslag vanuit het perspectief van de hoofdpersoon. Hudig heeft de foto’s laten rusten totdat ze in staat was een eerlijk verhaal te presenteren. Duidelijk wordt hoe ingrijpend de ziekte en de therapieën zijn voor het levensritme en het uiterlijk van de patiënt. De fotografe kon rekenen op de betrokkenheid van haar partner, haar familie en vrienden. Uit de aantekeningen achterin het boek blijkt het persoonlijke engagement van de behandelende arts.

Met Hudig is het goed gekomen, in het voorjaar van 2008 zijn er geen aanwijzingen voor de ziekte meer. Een jaar later verschijnt dit weinig verhullende verslag, direct en indringend.

Controle – In Control
fotografie: Emilie Hudig
tekst: Jeroen Terlingen
gebonden, 23 x 18,5 cm, 128 pagina’s, 64 foto’s in fullcolor
uitgever: Mets & Schilt
prijs: 19,90 euro

Beelden en meer informatie op: www.emiliehudig.nl
In Foam, Keizersgracht 609 in Amsterdam, is tot en met 9 juli
een selectie uit Controle – In Control te zien