Peter Funch doet Dream Amsterdam

Jaarlijks nodigt Dream Amsterdam Foundation een internationaal gerenommeerde kunstenaar uit om in de hoofdstad kunstwerken te creëren. Na Spencer Tunick, die in 2007 duizenden naakten fotografeerde, en Ryoji Ikeda, die in 2008 poëtische lichtinstallaties ontwierp, is in 2009 Peter Funch de droomkunstenaar. De Deense fotograaf maakt de serie Amsterdam Stories, die deze zomer op diverse locaties in Amsterdam te zien is.
Het persbericht:

Peter Funch (spreek uit Funk) is één van de belangrijkste hedendaagse kunstfotografen. Hij woont en werkt in New York. De serie Babel Tales, die hij daar maakte, is een omslagpunt in zijn werk. Op bijna antropologische wijze toont het alledaagse patronen en intermenselijke relaties. Funch won vele internationale prijzen en zijn werk was wereldwijd te zien in musea en galeries, op festivals en kunstbeurzen. Onder meer op het Fotografiefestival in Arles, bij Zoo Art Fair London en VOLTA show in Basel en New York. Net als voor Ryoji Ikeda in 2008, is Funchs project voor DREAM AMSTERDAM 2009 zijn eerste grootschalige werk in de openbare ruimte en een volgende stap in zijn artistieke carrière.

Voor Dream Amsterdam Foundation maakt Peter Funch met Amsterdam Stories in zes weken een serie foto’s op vijftien markante locaties in de hoofdstad. Funch creëert zijn poëtische beelden door willekeurige passanten op diverse momenten te fotograferen. De ruim tienduizend foto’s voegt hij vervolgens met de laatste nabewerkingtechnieken samen tot één beeld. Amsterdam Stories wordt een belangrijk artistiek tijdsdocument van Amsterdam. De serie laat zien hoe divers de Nederlandse samenleving is. Voor Peter Funch is het een kunstproject ‘over de mensen en voor de mensen’.

De Amsterdam Stories van Peter Funch zijn van 5 juni t/m 9 augustus buiten te zien op bijzondere en opvallende locaties in Amsterdam. Een kaart met de locaties en een route staat vanaf 5 juni op www.dreamamsterdam.nl <http://www.dreamamsterdam.nl> . Naast de presentaties in de openbare ruimte is er tegelijk een overzichtstentoonstelling van Peter Funchs werk in galerie Ron Mandos, Prinsengracht 282, Amsterdam.

DREAM AMSTERDAM wordt georganiseerd door Dream Amsterdam Foundation. De manifestatie, een initiatief van directeur en curator Jamain Brigitha, geeft elk jaar een internationaal gerenommeerde kunstenaar de kans om Amsterdam te gebruiken als inspiratiebron, studio, materiaal, decor en tentoonstellingsruimte. DREAM AMSTERDAM vindt plaats buiten museummuren, zoekt de straat op en presenteert kunst om over te struikelen. Door de frisse blik van de kunstenaar krijgt de stad een andere betekenis. Als een droom. Het resultaat is kunst die ontstaat door de interactie van de kunstenaar met de stad, de locaties en het publiek. Kunst waarbij het publiek zelf deelnemer is.

www.dreamamsterdam.nl

www.peterfunch.com

www.ronmandos.nl