Op 3 december jl. overleed Peter Hunter (1913-2006) onverwacht in zijn woonplaats Den Haag. In Berlijn geboren als Otto Erich Salomon was hij de oudste zoon van de fameuze persfotograaf Dr. Erich Salomon, de pionier van de candid camera. Door in 1935 naar Londen te vertrekken om daar zelf als persfotograaf te gaan werken, overleefde Otto Salomon de Holocaust als enige van het gezin.
Om veiligheidsredenen koos hij in 1944 de schuilnaam Peter Hunter toen hij als fotograaf van de Britse Army Film and Photo Unit naar het front in Italië werd gestuurd. In 1952 vestigde hij zich definitief in Nederland, begon een fotopersbureau en werkte als persfotograaf. Daarnaast waren zijn activiteiten er vooral op gericht om de herinnering aan het fotografische werk van zijn legendarische vader levend te houden.
Na de samenstelling van een tentoonstelling die van start ging tijdens de ‘Photokina’ van 1956 in Keulen en daarna internationaal ging reizen, publiceerde Peter Hunter in 1963 het boek Erich Salomon – Portret van een tijdperk. In 1980 droeg hij het archief van zijn vader over aan de Berlinische Galerie.
In 1971 stelde de Deutsche Gesellschaft für Photographie de jaarlijkse Dr. Erich Salomon Prijs in; aanvankelijk voor gedrukte media en later ook voor individuele fotografen die hun sporen op het gebied van de journalistieke fotografie hebben verdiend. In 1997 werd deze prestigieuze prijs aan Peter Hunter zelf toegekend voor zijn eigen activiteiten als persfotograaf en zijn inspanningen voor het oeuvre van zijn vader.
Het (negatieven)archief van Peter Hunter betreffende zijn fotografische activiteiten in het vooroorlogse Londen wordt sinds 1993 beheerd door het Nederlands fotomuseum in Rotterdam. In 1996 verscheen bij Focus Publishing een publicatie over de fotografische activiteiten van Erich Salomon als emigrant in Nederland (1933-1940) en die van Peter Hunter als emigrant in Londen (1935-1940).