Peter van der Velde overleden

Vanochtend is de vroegere Avenue-fotograaf Peter van der Velde overleden, zo meldt diens vriend Bart Nieuwenhuijs op zijn Facebook-pagina. Van der Velde (1936-2016) was al enige tijd ziek.

Het Maria Austria Instituut (MAI) in Amsterdam beheert het archief van Van der Velde. Hij werkte aanvankelijk als steward bij de KLM en fotografeerde uit liefhebberij. Later stond hij wel eens model voor modereportages. Via zijn latere levenspartner Marè Vakla – destijds redactrice bij de Geïllustreerde Pers, uitgever van onder meer het toonaangevende luxe magazine Avenue – kwam hij in de leer bij fotograaf Kees Scherer.

Bij het MAI lezen we onder meer: ‘ In 1971 kreeg Van der Velde zijn eerste opdracht van Joop Swart, redacteur bij Avenue voor een fotoreportage over Bretagne. Kort daarop reisde hij voor een reisreportage voor dit blad met Jan Cremer naar Mongolië. In korte tijd werd hij een van de vaste fotografen van Avenue.’

Later werkte Van der Velde met regelmaat voor bladen als Flying Dutchman, Margriet, Globe en voor Foster Parents. Drie jaar geleden is zijn werk opgenomen in Fotofolio, een door Lecturis uitgegeven cassette over Avenue-fotografie met daarin vijf boeken: één met het werk van Peter van der Velde, de andere met werk van C. Barton van Flymen, Bart van Leeuwen, Boudewijn Neuteboom en Bart Nieuwenhuijs, vormgegeven door art director Hans van Blommestein.

MAI: Peter van der Velde