Petra Stavast wint KPN Kunstprix 2011

Fotografe Petra Stavast heeft de KPN Kunstprix 2011 gewonnen. De KPN Kunstprix wordt tweejaarlijks uitgereikt tijdens de Prix de Rome Beeldende Kunst. De prijs bestaat uit 15 duizend euro en de aanschaf van een werk van de kunstenaar ten behoeve van de KPN-kunstcollectie.
In het juryrapport wordt de techniek van de winnares geprezen: ‘Petra Stavast toont portretfoto’s die ze maakte met een mobiele telefoon en die ze op groot formaat afdrukte op absorberend papier, waardoor de grove pixels wegvallen. De foto’s zijn het resultaat van toevallige privé-ontmoetingen, maar door de manier van fotograferen en afdrukken worden de beelden universeel en raken ze bijna aan staatsieportretten. Prachtige verstilde portretten en stillevens. Portretten als schilderijen, met een mooie lichtwerking, ingetogen en een beetje meditatief.’

Een eervolle vermelding werd gegeven aan Gwenneth Boelens, die een installatie heeft gepresenteerd die is gebaseerd op de oorsprong van de fotografie. KPN zal een werk van haar aankopen.

De tentoonstelling van Petra Stavast en Gwenneth Boelens is samen met het werk van Pilvi Takala, Vincent Vulsma, Ben Pointeker, Priscila Fernandes, Mark Boulos, Edward Clydesdale Thomson, Guido van der Werve en Katarina Zdjelar t/m 24 juli te zien in SMART Project Space (Arie Biemondstraat 111, Amsterdam).

www.prixderome.nl

www.smartprojectspace.net

www.petrastavast.com

www.gwennethboelens.com