Zaterdag 30 juli is fotograaf en publicist Philip Mechanicus na een ziekbed van een jaar op 68-jarige leeftijd in Amsterdam overleden, aldus een persbericht van Uitgeverij Voetnoot.
Uit het bericht: ‘Vanaf het begin van zijn carrière in 1959 heeft hij zich gespecialiseerd in de portretfotografie. Daarnaast is zijn woonplaats Amsterdam een belangrijke bron voor zijn fotografisch oeuvre geweest. Hij zag zichzelf als een publicerend fotograaf, waarbij hij zich specialiseerde op twee onderwerpen: voedsel en fotografie. In zijn fotografie streefde hij naar helderheid en nuchterheid.’
Jarenlang verschenen Mechanicus’ portretten van schrijvers in NRC Handelsblad. ‘Foto’s van een neus met omgeving’, zoals hij het wel eens beschreef. Of Eddie Marsman in de anthologie Fotografen in Nederland: ‘Zijn benadering is sober: hoofd, schouders en een deel van het bovenlichaam scherp afgebeeld tegen een egale studioachtergrond.’
Van Mechanicus’ hand verschenen twee boekpublicaties: in 1981 De pose der natuurlijkheid (portretten van Nederlandse schrijvers en dichters) en in 1989 Een cursus fotografie. Ook in de letterkunde was Mechanicus actief, onder meer bij de tijdschriften Barbarber en Hollands Diep.
Aanstaande oktober verschijnt het boek De laatste keuze uit het fotografisch woordenboek van Philip Mechanicus, een uitgave waar hij tot het laatst zijn medewerking aan heeft verleend. In dezelfde maand organiseert het Stedelijk Museum te Amsterdam een tentoonstelling van zijn werk. Er is een Stichting Philip Mechanicus opgericht met als doel het levendig houden van en blijvend bekendheid geven aan het fotografisch oeuvre van de fotograaf. Het negatievenarchief van Philip Mechanicus wordt ondergebracht bij het Maria Austria Instituut te Amsterdam.