Photo Academy Award 2011 voor Inge van Iersel

Inge van Iersel is de winnaar van de Photo Academy Award 2011. Van Iersel studeerde aan AKV|Sint Joost in Breda en wint met het boek I Love You Forever, over een gezin in financiële problemen, zonder vaste woning en Bureau Jeugdzorg dat zich met de opvoeding van de kinderen bemoeit. Inge van Iersel werkte drie jaar aan de serie: ‘Ik werd vooral geraakt door de vechtlust van het gezin, de kracht om ondanks alles positief te blijven, de humor en speelsheid waarmee ze het dagelijks leven lichter maken en boven alles de onuitputtelijke liefde voor elkaar’, aldus een citaat uit het persbericht.
Het bericht vervolgt:

Uit alle genomineerden heeft de jury Inge van Iersel verkozen tot overall winnaar van de Photo Academy Award 2011. Uit het juryrapport van voorzitter Yvonne Feil:
“De jury is het er unaniem over eens dat dit boek een bijna on-Hollands portret is. Prachtige kaders waardoor het thema‘aso-wijk’ een mooi resultaat wordt. Doordat de fotograaf zo dicht op de huis zit lijkt het of hij of zij zelf deelnemer is.
Dergelijk documentaire fotografie zie je al langer in de Engelse fotografie. Hier valt op dat het net iets milder is in onderwerp waardoor het voor de kijker beter mogelijk gemaakt wordt van andere dingen te genieten, zoals prachtig lichtgebruik en compositie.”

De eerste prijs bestaat uit een bedrag van 2500 euro, beschikbaar gesteld door Fotomuseum Den Haag, en een publicatie in DIGIFOTOPro.
In de overall competitie ging de tweede prijs naar Zaza Bertrand, KASK Gent en was de derde prijs voor Linelle Deunk, Fotoacademie Amsterdam. Zij ontvangen respectievelijk 1.250 euro en 750 euro, beschikbaar gesteld door Rabobank en Viewbook. Hellen van Es, Fotoacademie Amsterdam kreeg voor haar inzending een eervolle vermelding.
De publieksprijs werd gewonnen door Vincent Quak, Fotoacademie Rotterdam. Hij ontvangt een Leica D-Lux 5 digitale camera, beschikbaar gesteld door Transcontinenta. Naast de overall prijzen heeft de jury elf categorieprijzen toegekend.

De Photo Academy Award bestaat sinds 2003 en is dé inspirerende wedstrijd voor aanstormend fotografisch talent. Pas afgestudeerde en laatstejaars fotografiestudenten kunnen prijzen winnen die hun een grote sprong voorwaarts bieden in hun carrière. Voorbeelden van deze prijzen zijn plaatsingen in toonaangevende magazines, opdrachten voor gerenommeerde reclamebureaus of exposities in musea. (Oud)studenten van alle Nederlandse en Vlaamse academies kunnen meedoen.

In totaal hebben 144 jonge fotografen werk ingezonden, afkomstig van 14 fotografieopleidingen in Nederland en België. De categorieën ‘Fotoboek’ en ‘Multimedia’ hebben dit jaar een recordaantal inzendingen met maar liefst 50 fotoboeken en 20 multimedia inzendingen.

De onafhankelijke jury van de Photo Academy Award bestaat uit curatoren, beeldredacteuren en artdirectors van toonaangevende organisaties in het werkveld. Als professionele beeldbeoordelaars weten zij als geen ander kwaliteit te herkennen in het werk van jong fotografietalen.

De ingezonden foto’s werden bekeken door juryvoorzitter Yvonne Feil (directeur Kahmann Gallery) en de vakjury bestaande uit: Steven Hond, Willemijn van Herwijnen (Uitgeverij d’jonge Hond), Theo Audenaerd (Volkskrant Magazine), Erik Vroons (GUP Magazine), Mart Boudestein (Roorda Reclamebureau), Tinneke Janssens (De Winkelhaak), Arthur Wortmann Wild (Frame Publishers), Eric De Mildt (De Morgen), Edie Peters (PhotoQ), Caroline Brugman (ELLE), Jan Paul Mioulet (P/f Professionele Fotografie) en Karin De Schepper (Duval Guillaume).

De volgende winnaars zijn door de jury beoordeeld als de nieuwe ‘rising stars’ op fotografiegebied:
• Overall winnares Inge van Iersel (AKV|Sint Joost, Breda) wint naast de hoofdprijs en een publicatie in DIGIFOTO Pro ook publicaties in of opdrachten voor De Morgen en Volkskrant Magazine.
• Meinke ten Have (ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem) wint een publicatie in GUP Magazine.
• Julie van der Vaart (Media & Design Academie, Genk) wint een publicatie van een fotoboek met haar foto’s door uitgeverij d’Jonge Hond.
• Aleksander Willemse (Fotoacademie, Amsterdam) wint een publicatie in of opdracht voor Frame Publishers.
• Diederick Overbeke (HKU, Utrecht) wint een maand lang plaatsing van zijn multimedia-inzending op de website van PhotoQ (waarvan een week op de homepage).
• Vincent Quak (Fotoacademie, Rotterdam) wint naast de Publieksprijs een publicatie in P/F – Professionele fotografie.
• Annelie Vandendael (KASK, Gent) wint een opdracht voor Roorda Reclamebureau.
• Adrian Woods (KABK, Den Haag) wint een betaalde opdracht en/of plaatsing in ELLE.
• Gwendolyn Keasberry (KABK, Den Haag) wint een opdracht voor reclamebureau Duvalle Guillaume.
• Sarah Kartono (Willem de Kooning Academie, Rotterdam) wint een expositie in Designcenter De Winkelhaak in Antwerpen.

Het werk van alle genomineerden is nog tot en met zondag 9 oktober te zien tijdens de expositie in het Fotomuseum in Den Haag. Hierna zal de expositie doorreizen naar onder andere Amsterdam, Antwerpen, Eindhoven, Groningen en Rotterdam.

En op www.photoacademyaward.com

PhotoQ Recensie over I Love You Forever van Inge van Iersel: Een koelkast vol Danoontjes