Photo Academy Award 2012 voor Antonio Granata

Antonio Granata is de winnaar van de Photo Academy Award 2012. Granata studeerde aan de Fotoacademie in Amsterdam en ontvangt de prijs voor zijn fotoserie ‘Morning Glory’, over diverse homokoppels met een groot verschil in leeftijd, aldus een persbericht.
Het bericht vervolgt:

De jury over het werk van overall winnaar Antonio Granata
Uit alle genomineerden heeft de jury Antonio Granata verkozen tot overall winnaar van de Photo Academy Award 2012. Het juryrapport van voorzitter Lars Boering spreekt voor zich:
“De winnaar maakte een serie waarbij hij dicht op zijn onderwerp blijft in zowel de portretten als bij de stillevens. De durfal Granata schenkt ons een serie die oogt als een prachtig en wild gedicht. Al heel vroeg in de wedstrijd werd duidelijk dat hier werk lag dat een dialoog met zijn publiek aangaat waarbij de kijkers gefascineerd meespelen met het spel van de fotograaf. Een persoonlijk verhaal dat hij op bijzonder wijze voor de kijker relevant weet te maken en als serie sterk bijeen blijft.”

De eerste prijs bestaat uit een bedrag van 2500 euro, beschikbaar gesteld door Fotomuseum Den Haag, en een publicatie in DIGIFOTOPro.
In de overall competitie ging de tweede prijs naar Els Zweerink en was de derde prijs voor Sjoukje van Gool, beiden afkomstig van de Fotoacademie in Amsterdam. Zij ontvangen respectievelijk 1.250 euro en 750 euro, beschikbaar gesteld door Rabobank en Viewbook.
De publieksprijs is gewonnen door Els Zweerink. Zij ontvangt een Carl Zeiss objectief, beschikbaar gesteld door Transcontinenta. Naast de overall prijzen heeft de jury negen categorieprijzen toegekend.

Over de Photo Academy Award
De Photo Academy Award, een initiatief van de Fotoacademie, werd dit jaar voor de 10e keer uitgereikt en is een belangrijke prijs voor afstuderend fototalent uit Nederland en Vlaanderen.
Deelnemers kunnen reportages in gerenommeerde tijdschriften en kranten winnen, evenals opdrachten en exposities.
In totaal hebben 149 jonge fotografen, afkomstig van 20 fotografieopleidingen in Nederland en Vlaanderen, werk ingezonden. De jury bekeek maar liefst 2000 foto’s, 15 multimediaproducties en 50 fotoboeken, het grootste aantal tot nu toe. Uiteindelijk werden 60 nominaties in de diverse categorieën toegekend. De nominaties zijn verdeeld over 37 studenten van negen Nederlandse en twee Vlaamse opleidingen.

Gerenommeerde jury
De onafhankelijke jury van de Photo Academy Award bestaat uit curatoren en beeldredacteuren van toonaangevende organisaties in het werkveld. Als professionele beeldbeoordelaars weten zij als geen ander kwaliteit te herkennen in het werk van jong fotografietalent.

Al het ingezonden werk werd zorgvuldig bekeken door juryvoorzitter Lars Boering, directeur van FotografenFederatie en oprichter van Lux Photo Gallery, en de vakjury, bestaande uit Theo Audenaerd en Heike Gülker (Volkskrant magazine/V), Perre van den Brink (VICE), Caroline Brugman (ELLE), Ton Dittmar en Piet Sloot (ÉPOS|PRESS), Tinneke Janssens (Designcentrum DE WINKELHAAK), Muriel Mager (Sophie Maree Gallery), Eric De Mildt (De Morgen), Jan Paul Mioulet (P/f Professionele Fotografie), Edie Peters (PhotoQ) en Femke de Wild (FRAME Publishers).

De winnaars
De volgende winnaars zijn door de jury beoordeeld als de nieuwe ‘rising stars’ op fotografiegebied:
• Overall winnares Els Zweerink (Fotoacademie, Amsterdam) wint naast de tweede prijs en de publieksprijs ook een publicatie van een fotoboek met haar foto’s door uitgeverij ÉPOS|PRESS.

• Overall winnares Sjoukje van Gool (Fotoacademie, Amsterdam) wint naast de derde prijs ook een expositie in Sophie Maree Gallery in Den Haag.
• Sanne De Wilde (KASK, Gent) wint publicaties in of opdrachten voor De Morgen en Volkskrant magazine.
• Serge Maes (Fotoacademie, Rotterdam) wint een publicatie in P/F Professionele fotografie en een betaalde opdracht en/of plaatsing in ELLE.
• Nico Bastens (Fotoacademie, Amsterdam) wint een maand lang plaatsing van zijn multimedia-inzending op de website van PhotoQ (waarvan een week op de homepage) en een expositie in Designcenter DE WINKELHAAK in Antwerpen.

• Nynke Kouwenhoven (Fotoacademie, Amsterdam) wint een betaalde opdracht en/of plaatsing in VICE.
• In de categorie FRAME is geen prijs uitgereikt. Er waren erg weinig inzendingen die in deze categorie passen en dus is er gekozen voor twee nominaties, werk van fotografen die wel degelijk opvielen en die ook zeker in de gaten gaan worden gehouden door FRAME.

Uitreiking Photo Academy Award 2012
Op donderdag 13 september presenteerde portretfotograaf Corb!no de feestelijke uitreiking van de Photo Academy Award 2012 in Fotomuseum Den Haag. Daar werden Antonio Granata en alle winnaars van bovengenoemde prijzen bekendgemaakt en in het zonnetje gezet en is de Photo Academy Award expositie te bewonderen waarin een selectie van alle winnaars en genomineerden is opgenomen.
De expositie is tot en met zondag 7 oktober te zien in het Fotomuseum Den Haag. Hierna zal deze doorreizen naar onder andere Amsterdam, Antwerpen, Eindhoven, Groningen en Rotterdam.

Photo Academy Award 2012
Expositie: 8 september t/m 7 oktober 2012
Uitreiking: donderdag 13 september 2012
Aanvang: 18.00 uur, zaal open vanaf 17.30 uur
Locatie: Fotomuseum Den Haag, Stadhouderslaan 43, 2517 HV Den Haag
Entree: gratis toegang

Werk van alle winnaars en genomineerden is te zien op www.photoacademyaward.com

De Photo Academy Award is een initiatief van de Fotoacademie