Photo Academy Award voor Godelieve Krekelberg

Godelieve Krekelberg is de winnares van de Photo Academy Award 2013. Krekelberg studeerde aan de Fotoacademie in Amsterdam en wint als eerste deelnemer in de geschiedenis van de wedstrijd met een multimediaproductie. Volgens juryvoorzitter Lars Boering ‘een bewijs dat de fotografie zich meer en meer ontwikkelt in een richting waarin stills en bewegend beeld samenkomen en waar fotografen andere disciplines omarmen.’

Het persbericht vervolgt:

Godelieve laat in haar winnende werk ‘Sydney’ zien hoe zij te werk gaat als straatfotograaf. Ze ziet het leven in de stad als complex en onkenbaar en probeert grip te krijgen op de werkelijkheid door er facetten uit te halen. Van die fragmenten maakt zij een nieuw beeld.

De jury over het werk van overall winnaar Godelieve Krekelberg:
De Photo Academy Award 2013 zal een spraakmakende aflevering blijken te zijn. Voor het eerst streden foto’s en multimedia echt gelijkwaardig om de prijzen in de eindfase van de jurering. Uit alle genomineerden heeft de jury Godelieve Krekelberg verkozen tot overall winnaar van de Photo Academy Award 2013:
“Een zeer geslaagde combinatie van contemporaine fotografie en multimedia. In een boeiende en geraffineerde presentatie wordt de kijker meegenomen in het keuzeproces dat zichtbaar wordt gemaakt in een dynamische film met ritme en een mooi tempo. Het op de achtergrond te horen geluid geeft het werk nog een extra laag. Het werk sluit aan bij de nieuwe generatie beeldmakers die cross-overs maakt en zich niet meer in één discipline laat vangen.”
De eerste prijs bestaat uit een bedrag van 2.500 euro, beschikbaar gesteld door Fotomuseum Den Haag.

In de overall competitie ging de tweede prijs naar Jan Rosseel, afkomstig van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag, en was de derde prijs voor Roy Soetekouw, afkomstig van de Fotoacademie in Amsterdam. Zij ontvangen respectievelijk 1.250 euro en 750 euro, beschikbaar gesteld door Viewbook en FotoLabKiekie.

Naast de top drie besloot de jury drie eervolle vermeldingen toe te kennen. David Joosten en Sanja Marusic, beiden afkomstig van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag, en Juliette Polak, afkomstig van de Fotoacademie in Amsterdam, kregen deze bijzondere aanmoediging voor hun werk.

De publieksprijs is gewonnen door Sofya Demskaya. Zij ontving de meerderheid van de stemmen van de bezoekers op de website en ontvangt een Leica D-Lux 6 ‘G-Star RAW limited edition’, beschikbaar gesteld door Transcontinenta.
De jury kende, behalve de overall prijzen, ook negen categorieprijzen toe.

Gerenommeerde jury
Al het ingezonden werk werd zorgvuldig bekeken door juryvoorzitter Lars Boering, directeur van FotografenFederatie en oprichter van Lux Photo Gallery, en de vakjury, bestaande uit Caroline Brugman (ELLE), Eric De Mildt (De Morgen), Ross Mc Currach (Happiness Brussels), Heike Gülker (Volkskrant magazine/V), Ronald Schmets (Sophie Maree), Jan Paul Mioulet (P/f), Edie Peters (PhotoQ), Piet Sloot & Stephan Peters (ÈPOS|PRESS) en Robert Theunissen (SHUTR).

De winnaars
De volgende winnaars zijn door de jury beoordeeld als de nieuwe ‘rising stars’ op fotografiegebied:
• Roy Soetekouw (Fotoacademie, Amsterdam) wint naast de 3e prijs ook een betaalde opdracht voor reclamebureau Happiness Brussels, een publicatie in P/F Professionele fotografie en een expositie in Sophie Maree Gallery in Den Haag.
• Sanja Marusic (KABK, Den Haag) wint naast haar eervolle vermelding ook een betaalde opdracht en/of plaatsing in ELLE en een publicatie van een fotocahier met haar foto’s door uitgeverij ÉPOS|PRESS.
• David Joosten (KABK, Den Haag) wint naast zijn eervolle vermelding een maand lang plaatsing van zijn multimedia-inzending op de website van PhotoQ.
• Jan Rosseel (KABK, Den Haag) wint naast de 2e prijs een betaalde opdracht en/of plaatsing in Volkskrant magazine.
• Saartje Van de Steene (KASK, Gent) wint een betaalde opdracht en/of plaatsing in De Morgen.
• Henry Faber (Fotovakschool Amsterdam) wint een plaatsing op fotografieplatform Zoom.nl.

Uitreiking Photo Academy Award 2013
Op donderdag 19 september jl. vond in Fotomuseum Den Haag de feestelijke uitreiking plaats.
De presentatie van de avond was in handen van Tv-persoonlijkheid, cabaretier en schrijver Rob Kamphues, die in aanwezigheid van de jury en genomineerden de winnaars bekend maakte.
Samen met winnares Godelieve Krekelberg opende hij de Photo Academy Award expositie waarin een selectie van alle winnaars en genomineerden is opgenomen.
De expositie is tot en met zondag 27 oktober te zien in het Fotomuseum Den Haag. Hierna zal deze doorreizen naar onder andere Amsterdam, Antwerpen, Eindhoven, Groningen en Rotterdam.

Over de Photo Academy Award
De Photo Academy Award, een initiatief van de Fotoacademie, werd dit jaar voor de 11e keer uitgereikt en is een belangrijke prijs voor afstuderend fototalent uit Nederland en Vlaanderen.
Deelnemers kunnen reportages in gerenommeerde tijdschriften en kranten winnen, evenals opdrachten en exposities.
De jury van de Photo Academy Award 2013 stond op de –traditioneel bloedhete- jurydag voor een zware taak. Het aantal inzendingen was wederom overweldigend, waarbij dit jaar vooral een groei werd geconstateerd in het aantal ingezonden fotoboeken en multimediaproducties.
In totaal hebben 141 fotografen werk ingezonden, afkomstig van 21 fotografieopleidingen in Nederland en België. In de diverse categorieën zijn dit jaar 48 nominaties, verdeeld over 26 jonge fotografen van 6 Nederlandse en 3 Vlaamse opleidingen.

Photo Academy Award 2013
Expositie: t/m 27 oktober 2013
Fotomuseum Den Haag,
Stadhouderslaan 43, 2517 HV Den Haag
(Entree t/m 18 jaar gratis, volwassenen 6 euro)

Het complete juryrapport en werk van alle winnaars en genomineerden is te vinden op www.photoacademyaward.com

De Photo Academy Award is een initiatief van de Fotoacademie