Photo London opent vandaag

Het grootste foto-evenement van Engeland, Photo-London, opent op donderdag 18 mei tot en met zondag 21 mei, 2006. Deze beurs vindt plaats in Burlington Gardens, vlakbij Piccadilly Circus. Er zijn 50 galeries aanwezig met een focus op werk vanaf de 19de eeuw. De prijzen starten £100,- (ongeveer €150,-) met een totaalaanbod van meer dan duizend klassieke en hedendaagse foto’s.
Maurits Brands voor PhotoQ

Vorig jaar werd er prima zaken gedaan. Tijdens Photo-London 2005 werden er ruim 18.000 bezoekers geregistreerd, inclusief een gerapporteerde omzet van 3,5 miljoen pond – een kleine vijf miljoen euro. Londen bevestigt daarnaast zelf de groeiende interesse – en de stijgende prijzen – op diverse veilingen wereldwijd. Zitten we in de gouden eeuw van de fotografie, zonder dit over de hele lijn volledig te beseffen? Inderdaad.

Als evenement is Photo-London in drie jaar uitgegroeid tot een manifestatie van formaat. Er worden allerlei nevenactiviteiten georganiseerd. Meer dan 30 lezingen, besprekingen, discussies, boekpresentaties staan er op de agenda, los van de talloze bijkomende exposities en samenwerking met de National Portrait Gallery.

London toont klassieke fotografie met namen als Lewis Carroll, Weegee en Peter Henry Emerson, naast hedendaagse galeries als Museum 52, Kenny Schacter/Rove en Riflemaker met opkomend talent, waarbij Nick Waplington, Tom Gallant, Muir Vidler en Christopher Bucklow geprezen worden.

MKgalerie is de enige Nederlandse deelnemer en toont een fijne selectie van Gerco de Ruijter, Juha Nenonen, Hans Wilschut, Duarte Amal Netto en Frank van der Salm. Plus een werk van Anastasia Khoroshilova (°1978, Moskou) als voorsmaakje op de expositie in Tate Modern vanaf begin september.
MK galerie

Ellen Kooi is vertegenwoordigd door Houldsworth Projects met haar intrigerende, geënsceneerde en intense beelden.
Houldsworth
Hoopers Gallery maakt zich onder meer sterk voor Gilbert Garcin. Deze fotograaf is pas op zijn 60ste begonnen met fotografie en inmiddels 70 jaar. Hij figureert zelf in zijn foto’s, Z/W, strak, gestileerd, als een soort Hitchcock.
Hoopers

De Russische Yakut Gallery presenteert werk van de galleriehouder, Alexander Yukat, samen met een serie werken onder de naam Russian Utopia 101 km dat onderdeel zal zijn van het project Russian Pavilion dat vanaf juni in Moskou te zien zal zijn.
Russian Pavillion

Met het initiatief PhotoSwap kunnen bezoekers tot drie fotoafdrukken ruilen, waardoor een unieke collectie ontstaat die constant verandert. Daarnaast staat er een speciale tentoonstelling centraal die samengesteld is door Christopher Bailey, creative director van Burberry, samen met Emma Reeves,
photography director van Dazed & Confused en Another Magazine, als een ‘portret van London’.

Het niveau van London is overtuigend en consequent, met de ruimte voor bezoekers om zelf te kunnen ontdekken. Opvallend is de groeiende aandacht voor film, videokunst en kunstwerken waarin fotografie het bepalende element is. Het is vaak niet meer een vorm van spielerei. Het bewijst nog eens dat alle disciplines gecombineerd worden en in elkaar overlopen.

Nog een primeurtje misschien? Uitgeverij Steidl en 7L blijven uitbreiden, en zij starten binnenkort zelfs met film. Op boekengebied wordt het uitkijken naar maar liefst twee publicaties door Inez van Lamsweerde en Vinooth Matadin met hun allereerste overzicht na 20 jaar. Zij hebben een keuze gemaakt van 600 beelden. Dit najaar verschijnt Pretty Much Everything (vol. 1) en het tweede deel is aansluitend beloofd in het voorjaar van 2007.
Steidl