Photo-London vooral voor beginnende verzamelaars

De tweede editie van Photo-London, van 19-22 mei 2005, met 50 galeries en handelaren, bewijst dat dit initiatief zich snel gevestigd heeft. Gedurende een volledige maand krijgt fotografie in de Britse hoofdstad veel aandacht in talloze galeries en musea als The National Portrait Gallery, Victoria & Albert en Tate Modern.
Het centrale ontmoetingspunt van Photo-London is een internationale beurs in Burlington Gardens, vlakbij Piccadilly Circus, met de presentatie van kunstgaleries en boekuitgevers. Aangevuld met de expositie New Photography, geselecteerd door Mario Testino, en een rijke kalender met talloze activiteiten van techniek tot kritiek, uitleg en dialoog, tot het signeren van boeken.

Initiatiefnemer Daniel Newburg wil zich met Photo-London vooral op beginnende verzamelaars richten. Het evenement omvat alles van 19de eeuwse fotografie tot en met digitale video en licht- installaties. Veel eigentijdse fotografie wordt voor het eerst in London getoond.

Prijzen starten vanaf 500 pond en lopen tot ongeveer een half miljoen pond. Het is een vragende groeimarkt met kunstgaleries waar eveneens aandacht aan fotografie besteed wordt en gespecialiseerde galeries die zich zuiver op het medium richten. Hun doelgroep is wereldwijd.

De reputatie van de locatie, de Royal Academy in Burlington Gardens, werk absoluut mee aan de allure van het evenement. Er is plaats voor een vijftigtal galeries. Dit deel van het festival zou zich verder willen uitbreiden. Praktisch is dat op deze locatie onmogelijk. Deze beperkingen kunnen tegelijkertijd ook een even sterke troef zijn.

De opkomst en de reacties tijdens de namiddag voor vakmensen, curatoren van musea en journalisten zijn erg positief. De eerste signalen over verkoop, aan uitgenodigde verzamelaars, zijn boven verwachting. Dat andere locaties als V&A en Tate tegelijkertijd op Photo-London inspelen ondersteunt de reputatie.

Daniel Newburg brengt met Photo-London een selectie van de beste fotografie tussen ‘Classic Modern’ en nieuw eigentijds werk als een vorm van kruisbestuiving. Als eigenaar van www.artandphotographers.com en uitgever van het tweemaandelijkse gidsje Pluk, Photography in London & the UK, vertegenwoordigt hij zelf deze eigentijdse mix van fotografie, waarbij ene genre de aandacht voor het andere kan genereren.

Aandacht voor eigentijdse fotografie heeft in het Verenigd Koninkrijk nog een kleine inhaalslag nodig.
Een speciale tentoonstelling zet daarbij de toon aan, zoals de eerste expositie van Johnnie Shand Kydd dat vorig jaar tijdens de eerste editie gedaan heeft.

Sterfotograaf Mario Testio is voor zichzelf bijna voortdurend bezig met het kijken naar werk van jonge, onbekende fotografen. Hij werd gevraagd om dit jaar de ruimte voor de speciale tentoonstelling in te vullen. Vanuit de titel New Photography zijn een achttal fotografen door hem voorgesteld.

Voor Mario Testino geven deze beelden in de eerste plaats de visie weer van deze geselecteerde kunstfotografen. Na de selectie blijkt het optimale bijwerken en aanpassen van deze (soms digitale) beelden voor hem de rode draad tussen alle getoonde werken te zijn.

Mario Testino heeft voor de volgende namen gekozen: Florian Maler-Alchen (Blm & Poe LA), Thiago Rocha-Pitta (Silva Cintra Galeria de Arte, Rio de Janero), Anika Larsson (Andréhn-Schiptjenko, Stockholm), Luisa Lambri (Marc Foxx, LA), Juul Hondius (Galerie Akinci, Amsterdam), Armando Andrade Tudela (Counter Gallery, London), Elina Broterus (gb agency, Paris), Salla Tykka (Galerie Yvon Lambert, Paris)

Emerging artist’s presentations laat portfolio’s van een bijkomende selectie jonge fotografen zien, met een blik op eigentijdse realiteit door Julio Bruijs (Peru), Jose-Pedro Cortes (Portugal), Maiko Hatano (Japan) Steffi Klenz (Duitsland), Lian Lang (Duitsland), Eivind Lentz (Noorwegen), Carrie Levy (USA) en Elizabeth McAlpine.

Daarnaast presenteerde uitgeverij Steidl de lancering van www.steidlville.com met een selectie van de beste fotoboeken, hedendaagse kunst en literatuur, inclusief speciale edities en gesigneerde exemplaren.

Talloze nevenactiviteiten zoals Bill Owens, Mitch Epstein en Albert Watson over hun eigen werk en speciale openingen van Martin Parr bij Rocket Gallery tot Rob en Nick Carter met abstracte beelden als eerste expositie in de Contemporary gallery van The Fine Society geven extra dynamiek aan dit evenement.

www.photo-london.com