PhotoEspaña richt zich onder meer op jaren 70

Spanje’s grootste festival voor fotografie en beeldende kunst, PhotoEspaña, richt zich dit jaar op het alledaagse leven en de jaren 70. De twaalfde editie van het festival dat plaats vindt van 3 juni tot 26 juli biedt 72 tentoonstellingen verspreid over in totaal 60 locaties waaronder musea, galeries, kunstcentra en andere expositieruimtes.
Het officiële gedeelte van PHotoEspaña ontwikkelt het concept van The Everyday. Het festival toont werken van artiesten komende uit verschillende generaties, verschillende afkomsten en werken gemaakt vanuit verschillende artistieke en conceptuele denkwijzen. Het festival focust zich vooral op hedendaagse werken, maar maakt ook daar waar er een speciale link in het werk zit naar het alledaagse leven, ruimte voor oudere werken.

Het Fernan-Gomez Theatre, The Art Centre en de Banco Santander Foundation presenteren de expositie The 70’s. Een expositie die een retrospectieve blik probeert te werpen op twintig fotografen die hebben bijgedragen aan het definiëren van deze tijd als één van de belangrijkste en vruchtbaarste periodes in de recente geschiedenis van fotografie. Werken van artiesten als David Goldblatt, Christian Boltanski, Anders Petersen, Cindy Sherman, Malick Sidibé, Eugene Richards of Sophie Calle laten ons nadenken over esthetische benaderingen in een periode waar kunst en het dagelijks leven nauw verwant waren, aldus de organisatoren.

Sérgio Mah, hoofdcurator van PHotoEspaña, stelde voor een tentoonstelling te organiseren rondom het onderwerp ‘The Everyday’. Hij wil werken laten zien van artiesten die een speciale band hebben met het alledaagse leven, met alles dat zich om ons heen beweegt en wat ons maakt. Onze levenservaring en onze meest alledaagse en intieme gewoonten.
Het officiële gedeelte wordt mede ingericht door Alejandro Castellote, Jean-François Chevrier, Markus Heinzelmann, Oliva Maria Rubio, Jan Micoch, Rodrigo Moura, Emilia Tavares, Thomas Seelig, Enrica Vigano and Paul Wombell. Het festival wil terug naar de basis en zoekt naar thema’s die dichter bij het individu staan en de wereld om hen heen.

Deze nieuwe editie van PHotoEspaña betrekt Madrid, Lissabon and Cuenca als gaststeden. Dit jaar neemt het museum Colecção Berardo in Lissabon deel met twee exposities. Cuenca, sinds drie jaar gaststad van PHotoEspaña, geeft ruimte aan OpenPHoto, een expositieprogramma bestaande uit voorstellen van ambassades en buitenlandse instituten van acht landen. Voor het eerst doet het kleine Alcala de Henares mee met het festival door fotografie workshops te organiseren van Campus PHE.

Het is dit jaar ook voor het eerst dat PHotoEspaña internationaal opereert, namelijk in Portugal en Italië. Deze ambitieuse projecten vinden niet in juni of juli plaats, maar zullen later dit jaar van start gaan.

Het straatprogramma van PHotoEspaña bereikt op 12 juni zijn hoogtepunt. Deze dag begint het programma om 18.00uur en gaat het door tot in de vroege morgen. Ook dit jaat start dan de PHotoMaraton Canon in Fundacion Canal en wordt het startsein gegeven voor La noche de la fotografía, een feestelijke nacht die zal plaatsvinden op de pleinen van Barrio de las Letras met viewings in publieke ruimtes, muziek, dj’s en live optredens.

Website PHotoEspaña: www.phedigital.com