PhotoQ Bookshop, speciaalzaak voor het fotoboek, opent vrijdag

Komende vrijdag opent in Amsterdam officieel de PhotoQ Bookshop, een gezamenlijk initiatief van Edie Peters van fotografie-site PhotoQ en Nina Post van uitgeverij post editions. De PhotoQ Bookshop is een speciaalzaak voor het fotoboek, vooral van journalistieke, documentaire en artistieke aard.

Fotoboeken met een verhaal, aldus de korte samenvatting van de oprichters. De PhotoQ Bookshop legt bij het samenstellen van het aanbod de nadruk op boeken van fotografen die het boek beschouwen als de belangrijkste uitingsvorm voor hun werk. Het is een genre dat zich de afgelopen vijf jaar sterk heeft ontwikkeld in omvang en kwaliteit.

De PhotoQ Bookshop – vanaf nu elke dag open van 12 tot 19 uur – is gevestigd aan de Ferdinand Bolstraat 1 in Amsterdam, gelijk achter de voormalige Heineken-brouwerij. De winkel deelt de ruimte met het magazine GUP en het design-agentschap We Are Void (WAV).

posterPBS-links-DEFrgb

Behalve een continu aanbod van heel veel boeken presenteert de PhotoQ Bookshop bij tijd en wijle ook exposities van fotografen van wie tezelfdertijd een boek uitkomt. De bookshop trapt af met een selectie van zestien prints van Jeroen Toirkens uit zijn project Nomadslife. Het boek Nomad is zojuist verschenen in een tweede druk, nadat de eerste druk van 2000 exemplaren geheel is uitverkocht.

Vanaf begin september is de PhotoQ Bookshop ook de plek voor regelmatig te houden interviewsessies met fotografen, ontwerpers, uitgevers en anderen die betrokken zijn bij het maken van fotoboeken. Via livestream kunnen ook degenen mee genieten die niet in staat zijn om op dat moment aanwezig te zijn in de winkel.

Het aanbod van de boekhandel zal ook via internet te koop zijn, in een webshop die de komende weken online gaat. Het gaat vaak om kleine oplagen en bijzonder vormgegeven boeken. Veelal zijn het kleine uitgevers, of fotografen zelf, die de boeken uitgeven.

Peters en Post begrijpen dat online verkoop handig is, maar dat het bezoeken van een echte winkel met name voor fotoboeken een wezenlijke manier is om deze producten onder de aandacht te brengen. Bezoekers kunnen boeken vastpakken, doorbladeren, de omslag en het papier voelen, de inkt ruiken, de kwaliteit van het drukwerk beoordelen. Het belang van die fysieke ervaring geeft het goede fotoboek een gerede kans om als medium te blijven voortbestaan in een tijd waarin digitale vormen de communicatie bepalen, aldus de oprichters van de PhotoQ Bookshop.

PhotoQ Bookshop
Ferdinand Bolstraat 1
1072 LA Amsterdam

Facebook:www.facebook.com/photoqbookshop
info@photoqbookshop.nl
020 – 489 48 69
photoqbookshop.nl