PhotoQ veilt originele collectieboeken Menko

De PhotoQ Fotoveiling heeft tot en met 7 oktober een aantal bijzondere aanbiedingen: collectieboeken van de textielfabriek van Menko uit de jaren rond 1960. De boeken bevatten naast zwartwit foto’s (onder meer van Paul Huf) stalen van de stoffen in de prachtige kleuren en ontwerpen zoals die destijds werden gemaakt.
Het gaat om boeken die de voorjaars- en zomercollectie tonen uit 1957, 1958, 1959 en 1962. De eerste twee zijn voorzien van foto’s uit de Amsterdamse studio van International Textiles, destijds een wereldwijd verspreid modevakblad. De collecties van 1959 en 1962 zijn vastgelegd door de vermaarde Nederlandse reclame- en modefotograaf Paul Huf.

N.J. Menko N.V. was een textielfabriek in Hengelo die tussen 1854 en 1967 in handen was van de joodse familie Menko, in zijn hoogtijdagen 1800 mensen aan het werk had en uiteindelijk opging in een groter bedrijf dat het niet veel later ook moest afleggen tegen goedkopere concurrenten uit het buitenland. De stoffen van Menko waren op vele plekken over de hele wereld te vinden, in zowel confectie als haute couture.

De boeken – afkomstig uit een privé verzameling – zijn te zien in filmpjes bij de online veiling van de website PhotoQ. Bieden kan alleen online. De beginprijzen voor de collectieboeken variëren van 200 tot 500 euro. De koper krijgt niet alleen de ringband met stalen, maar ook circa 20 originele foto-afdrukken van International Textiles, dan wel Paul Huf. Tevens is het jubileumboek Mensen van Menko ter veiling aangeboden.

PhotoQ organiseert sinds enkele jaren de online fotoveiling waarbij het aanbod zowel historische als hedendaagse fotografie omvat. Verzamelaars en andere liefhebbers kunnen voor een relatief laag bedrag bijzondere foto’s aanschaffen. Deze 19de editie legt een sterke nadruk op mode, en het aangrenzende genre van de portretfotografie. Er zijn prints van onder meer Wendelien Daan, Ata Kandó, Kees Muizelaar en Krijn van Noordwijk.

www.photoq.nl/fotoveiling