Photoshop gaat echtheid foto traceren

In februari 2006 waarschuwde PhotoQ de fotofuckers omdat Adobe’s Photoshop binnen een half jaar een functie zou krijgen die de echtheid van een foto zou kunnen bepalen. De voorspelde zes maanden hebben lang geduurd, maar begin 2008 zal het er dan toch van komen. Adobe heeft de functie ontwikkeld in samenwerking met professor Hany Farid van Dartmouth College in Hanover, New Hampshire, een specialist in de manipulatie van digitale fotografie.
Ander nieuws van Adobe is dat er een gratis online versie zal komen. Deze versie wordt minder uitgebreid dan het in de winkel aangeboden programma, maar zou de fotofucker toch voldoende kunnen dienen. Photoshop wil meer functies online aanbieden omdat de concurrenten dat ook doen. Reclame-inkomsten moeten de kosten dekken en het maar ten dele gebruik kunnen maken van het programma zou de stap naar de aanschaf van de uitgebreidere versie kleiner maken.

Photoshop heeft een functie genaamd clone stamp, die het mogelijk maakt om delen van een foto te verplaatsen naar een ander gedeelte van de foto. Zo kun je de door een brand veroorzaakte rook verdubbelen door de rook te clonen. Vorig jaar werd dit gedaan door een fotograaf en deze actie kostte hem zijn baan. Met de nieuwe functie kan er gezocht worden naar deze identiek gekopieerde delen.

Photoshop werkt ook aan een functie die het mogelijk zou maken om de technische mogelijkheden van de voor de foto gebruikte camera te vergelijken met de eigenlijke mogelijkheden van die camera. Wat Photoshop dus wil en wat ook wordt bevestigd door Dave Story, vice-president van Adobe-programmering, is ervoor zorgen dat de valsheid van een foto altijd kan worden aangetoond. Het programma dat het mogelijk maakt om foto’s te bewerken, levert aldus een speurhond naar de eigen ‘zondes’.

Met regelmaat wordt aangetoond dat foto’s ontoelaatbaar zijn gemanipuleerd. Er wordt gezocht naar experts die de echtheid van een foto kunnen vaststellen. De aankondigingen van Adobe lijken dan ook goed in te spelen op wat zich dezer dagen in de digitale fotografie afspeelt.

• Eeder op PhotoQ: Software gaat manipulatie opsporen

• Een serie gemanipuleerde foto’sEen serie gemanipuleerde foto’s

• Wired: Adobe Tackles Photo Forgeries

• News.com: Adobe to take Photoshop online