PhotoStories: symposium en workshops over multimedia

Het Nederlands Fotomuseum organiseert op 19, 20 en 21 mei 2011 een symposium over het gebruik van multimedia door fotografen. Het programma bestaat uit een breed aanbod van projectpresentaties, lezingen, discussies, workshops en meetings. Internationale namen als Bombay Flying Club, Adrian Kelterborn van Magnum in Motion / Magnum Photo, Alexandre Brachet van het Franse Upian.com en Paul Moakley van TIME Magazine, verlenen hun medewerking.
Met PhotoStories kan de Nederlandse fotograaf nader kennis maken met verschillende perspectieven op het gebied van nieuwe media. In de programma-onderdelen wordt dieper ingegaan op thema’s als: ‘Nieuwe manieren van verhalen vertellen’, ‘Fotojournalistiek in een digitale wereld’, ‘Wat is nou eigenlijk een webdocumentaire?’ en ‘Gebruik van audio- en beeldmateriaal in een online verhaal’.

Naast het doorlopend programma is er de speciale workshop ‘Multimedia Storytelling for Photographers’ voor een select gezelschap van tien deelnemers. De workshop wordt gegeven door Bombay Flying Club uit Denemarken. Fotografen die hieraan mee willen doen kunnen t/m 19 april 2011 een multimedia plan inzenden via het formulier op Photo-stories.org.


PhotoStories – Het symposium
Het symposium opent donderdagavond 19 mei om 20 uur. De avondprogramma’s op donderdag en vrijdag bestaan uit lezingen en discussies. De dagprogramma’s voor de vrijdag en zaterdag bestaan uit projectpresentaties, praktische sessies over tools en platforms en zijn er expertmeetings en mini- workshops. In de middag staan gasten gepland die verschillende perspectieven bieden op het onderwerp. In de projectpresentaties worden praktijkgerichte voorbeelden uitgelicht en is er veel ruimte voor vragen en dialoog.

Hierna volgen in kleinere groepen meetings met experts uit binnen- en buitenland. Tegelijkertijd vindt er een mini-workshop plaats voor een kleinere groep die in een middag kennis maakt met Magnum in Motion en StoryPlanet.com op een praktijkgerichte manier.

In de avond vinden lezingen en discussies plaats met toonaangevende sprekers. Gasten zijn onder anderen, Rob McLaughlin (Digital Content and Strategy – voorheen bij National Film Board of Canada), Alexandre Brachet (Producer en CEO van het Franse Upian.com), Bjarke Myrthu (CEO en oprichter van online platform StoryPlanet.com), Paul Moakley (adjunct director of photography van TIME Magazine), Adrian Kelterborn (Magnum in Motion / Magnum Photos, Multimedia producer), Gideon Mendel (freelance fotojournalist).


PhotoStories – De Workshop ‘Multimedia Storytelling for Photographers’
Naast lezingen in de avond en meetings, korte workshops en presentaties in de middag is er de speciale driedaagse workshop ‘Multimedia Storytelling for Photographers’ voor een selecte groep fotografen. Deze wordt gegeven door Henrik Kastenskov van Bombay Flying Club uit Denemarken. Bombay Flying Club is een audiovisueel productiehuis dat is opgericht door drie fotojournalisten uit Denemarken en Canada. Ze willen een grote stap zetten in de ontwikkeling van de fotojournalistiek en het online verhalen vertellen. Naast hun eigen verhalen en projecten doen ze multimediaprojecten voor onder andere TIME Magazine, New York Times, The Red Cross, Noor Images en De Volkskrant.

De workshop is een kick-off voor tien personen met een plan voor een multimedia project. Gedurende drie dagen wordt gewerkt aan een introductie van het plan, waarbij de verschillende aspecten en mogelijkheden van ‘multimedia storytelling’ aan bod komen. Dit is bijvoorbeeld het gebruik van audio- en beeldmateriaal, verhaalopbouw, interactiviteit, werken met Flash, etc. Op dag twee en drie nemen de cursisten tevens deel aan het middag- en avondprogramma. Aan het einde van dag drie presenteren de deelnemers hun project aan een internationale jury, waarna drie projecten geselecteerd worden voor een vervolgtraject.

Deelnamekosten zijn 390 euro, inclusief het middag- & avondprogramma en lunch & diner.
Er is plek voor maximaal tien deelnemers, selectie zal plaatsvinden op basis van een kort uitgewerkt idee voor een multimediaal project, motivatie en korte CV.
Insturen via het formulier op de website:www.photo-stories.org.
Deadline voor inzendingen is 19 april 2011

PhotoStories wordt georganiseerd door het Nederlands Fotomuseum in samenwerking met PhotoQ, Paradox, Noorderlicht, fotoredacteur Jenny Smets en IDFA DocLab en is een initiatief van de intendant documentaire fotografie, met financie?le steun door het Fonds BKVB.