Pianissimo

Er staat een knoestige kist in Jones’ schuur. Een sfeervol stilleven tegen dit decor van ruwe planken, alleen genadeloos geflitst. Wat zou er in zitten?
Er staat Valley Gem Cincinnati USA op het deksel. Die stad heeft sinds 1819 een rijke geschiedenis van beroemde pianobouwers, rond 1920 levert The Valley Gem Piano Company zelfs een record aantal instrumenten af. Maar zelden in schuren.

Zou Jones hier een feestje geven? Als hij met een koevoet de kistplanken kraakt kan zijn mooi gelakte pronkstuk de party muzikaal omlijsten. Vreemd, die dradenboel links in beeld waarvan er twee in de kist verdwijnen.

Vanuit het pianissimo van de verte nadert een loeiende sirene. Portieren slaan, een agent schuift een glasplaat in zijn camera. Flátsch… een hel van licht. Collega’s bestuderen de draden, peuteren ze behoedzaam los. In de donkere kamer verzint de politiefotograaf een titel: Dynamite box, tussen haakjes: Jones barn. Terwijl de foto in ieders verbeelding telkens opnieuw oorverdovend explodeert, kauwt Jones allang op droog brood. Achter de spijlen.

schoenendoos0
Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.