Pictoright slachtoffer van frauduleuze medewerker

In de administratie van Pictoright zijn zeer recent onregelmatigheden aangetroffen, die duiden op onrechtmatig handelen van een medewerker, zo meldt de organisatie in een persbericht. Er zijn betalingen gedaan aan personen die daar geen recht op hadden. De omvang van deze onterechte betalingen bedraagt ruim 300.000 euro, verspreid over meer dan drie jaar.

Pictoright is de auteursrechtorganisatie voor beeldmakers in Nederland. Het persbericht vervolgt:

Na de vaststelling van de fraude is direct intern onderzoek gestart. Er is tevens een extern forensisch onderzoek ingesteld.

De medewerker heeft frauduleuze informatie in het administratieve systeem toegevoegd, waardoor er onterechte betalingen zijn verricht naar bankrekeningen van bekenden van hem. Voor zover bekend zijn de bedragen vervolgens grotendeels weer doorbetaald aan de betrokken medewerker.

‘Het is uitermate betreurenswaardig dat dit is gebeurd,’ zegt Vincent van den Eijnde, directeur van Pictoright. ‘Er zijn extra controles in het proces aangebracht om te voorkomen dat dergelijke situaties zich in de toekomst opnieuw kunnen voordoen. Ondanks het lopende onderzoek zullen de geplande reguliere betalingen aan onze aangeslotenen overigens gewoon doorgang vinden.’

De betrokken medewerker is op staande voet ontslagen. Ook is er aangifte gedaan bij de politie. De schade zal worden verhaald op de ontslagen medewerker en de andere betrokkenen.

www.pictoright.nl