Pictoright start procedure tegen archief Rotterdam

Pictoright gaat een procedure starten tegen het Gemeentearchief Rotterdam omdat zij volgens Pictoright online publiceren en verkopen zonder toestemming van de makers.
Het Gemeentearchief Rotterdam neemt het niet zo nauw met de auteursrechten van fotografen en andere beeldmakers, zo stelt Pictoright. Pictoright is de auteursrechtenorganisatie voor visuele makers in Nederland die het mogelijk maakt tegen lage vergoedingen auteursrechtelijk beschermd werk online te tonen. Zij werken onder meer samen met de Koninklijke Bibliotheek en de Digitale Bibliotheek Nederland.

Volgens Pictoright is het al geruime tijd duidelijk dat het Gemeentearchief Rotterdam al jaren werk van makers online publiceert zonder toestemming en dat zij tegen marktprijzen afdrukken en downloads van beschermde werken aan derden leveren. Pictoright wil graag samenwerken met het Gemeentearchief, maar volgens de auteursrechtenorganisatie staan ze op geen enkele manier open voor een regeling.

Pictoright meldt dat het Gemeentearchief inmiddels de online winkel gesloten heeft en dat er veel afbeeldingen offline zijn gehaald, maar dat er nog steeds afbeeldingen online staan waarvoor geen toestemming gegeven is. Omdat het Gemeentearchief Rotterdam geen auteursrechtelijke regelingen wil treffen voelt Pictoright zich genoodzaakt het tot een procedure te laten komen.

Pictoright: Pictoright start procedure tegen archief Rotterdam