Pictorightprijs voor Klaas Koppe

Op 21 juni reikt Pictoright voor het eerst de Pictorightprijs uit in Pakhuis De Zwijger te Amsterdam. Klaas Koppe is de gelukkige winnaar. Deze prijs is in het leven geroepen om waardering te tonen voor diegenen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van het auteursrecht op beeld, aldus een persbericht. Pictoright is de auteursrechtenorganisatie voor beeldmakers, zoals fotografen, schilders, illustratoren en ontwerpers, in Nederland.
Het bericht vervolgt:

Koppe heeft zich altijd hard gemaakt voor de auteursrechtelijke positie van fotografen, waarbij hij niet alleen oog had voor zijn eigen belang, maar zeker ook voor het belang van alle fotografen en beeldmakers. De laatste tijd waren zijn inspanningen gericht op het verkrijgen van auteursrechtvergoedingen van beeldbanken voor gedigitaliseerde foto’s en andere afbeeldingen. Zo heeft hij mede aan de basis gestaan van het contract dat gesloten is met de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL), een zeer veel geraadpleegd literair online archief. Het veelvuldige gebruik van (gedigitaliseerd) beeld op internet, waar vaak auteursrecht op rust, is een actueel onderwerp waar op dit moment in de politiek zowel in binnen- en buitenland veel aandacht naar uitgaat. Binnenkort zal de Europese Commissie een richtlijn voor verweesde werken (orphan works) vaststellen, waarbij deze problematiek ook aan de orde zal komen.

De prijs bestaat uit een bijzonder object dat is vormgegeven door de Designpolitie. Op de 21e wordt de prijs na afloop van de Pictoright-ledenvergadering, om ca. 21.45 uur, aan Koppe overhandigd door voorzitter Gerrit Jan Wolffensperger.

Klaas Koppe is bekend van foto portretten van schrijvers en anderen in de literaire wereld.
www.klaaskoppe.nl