Pictura kan met nieuwe partner de Europese markt op

Pictura gaat zijn activiteiten in Europa – op het gebied van digitalisering, beheer en publicatie van cultureel erfgoed – uitbreiden, zo lezen we op de website van het bedrijf. De in Heiloo gevestigde dienstverlener voor onder meer veel fotoarchieven gaat daartoe een strategische alliantie aan met de venture capital onderneming Van den Ende & Deitmers dat een belang van 45% neemt in Pictura.

Volgens de Europese commissie omvat het jaarlijks budget voor digitalisering van cultureel erfgoed in Europa 5,5 miljard euro, meldt Pistura als achtergrondinformatie.

Het persbericht vervolgt:

Pictura is een toonaangevend en innovatief bedrijf dat inmiddels grote collecties en archieven digitaliseerde en ontsloot in binnen- en buitenland. In Nederland behoren onder meer het Nationaal Archief, het Stads Archief Amsterdam, het archief van de World Press Photo, het Instituut voor Beeld en Geluid, het Van Gogh Museum en het Teylers Museum tot de klantenkring van Pictura.

Het door de huidige CEO Onno Zaman opgerichte bedrijf realiseert met zestig FTE een winstgevende omzet van ruim vijf miljoen euro. De onderneming helpt de erfgoedsector (archieven, musea, bibliotheken, etc.) met het ontsluiten van collecties. Dankzij de publicatie van digitale reproducties middels beeldbanken en websites wordt het Nederlands cultureel erfgoed voor een groter publiek op eenvoudige wijze toegankelijk. Zaman: ,,De Europese uitdaging ligt in het succesvol blijven combineren van onze vakkennis met een industrieel vormgegeven productieproces. Wij hebben bewezen dat we de kritische balans daarin kunnen vinden.’’

Joop van den Ende is het boegbeeld van cultureel ondernemerschap terwijl Hubert Deitmers en zijn team hebben bewezen dat ze kleine Nederlandse bedrijven de grote stap kunnen laten maken naar andere Europese landen.

De huidige aandeelhouders, Onno Zaman en Mark Lindeman, zullen zich de komende jaren vol blijven inzetten voor de nieuwe ontwikkelingen.

Pictura: Pictura stapt in Europees cultureel erfgoed

Engels bericht bij Van den Ende & Deitmers

Achtergrondverhaal in het Financieel Dagblad: Snelgroeiend hightechbedrijf kiest toch voor een strategische partner