Gisteren is de Haagse fotograaf-filmer-redacteur Piet van der Ham overleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij als fotograaf voor het verzet. Blijkens het onderstaande bericht, ter beschikking gesteld door Jacques Meijer, ontwikkelde Van der Ham zich vooral als filmer.
Piet van der Ham werd op 20 mei 1910 in Den Haag geboren. Na het doorlopen van de HBS en de militaire dienst was hij werkzaam bij een internationaal persbureau in Amsterdam. In 1936 vestigde hij zich als fotograaf in Den Haag en begon hij te filmen, van welke activiteit hij al gauw, na het winnen van een prijs met een film over Den Haag (getiteld ‘Zie Den Haag’) zijn beroep kon maken.
Hij maakte films in opdracht van verschillende organisaties tot hij bij de mobilisatie werd opgeroepen. In de oorlog maakte hij deel uit van een fotografenverzetsgroep met onder meer Paul Schuitema en Bob van Dittmar. Hij maakte heimelijk foto’s van objecten op aanvraag van het verzet of verzoeken vanuit Engeland.
Na de oorlog kon hij de draad oppakken met het weer maken van films in opdracht van onder meer het Doofstommen Instituut te St. Michielsgestel, de Blindenbond en de ANWB. Daarnaast werkte hij mee, als acteur en schrijver, cameraman en producent aan diverse korte speelfilms van zijn vriend Alfred Mazure over de stripfiguur Dick Bos. In de jaren ’60 en ’70 schreef hij filmrecensies in de dagbladen De Maasbode, De Tijd en de N.R.C. Hij publiceerde het boek Op het spoor van de cinema (Uitg. Leopold, 1978).
Ook werkte hij mee aan cursussen over de film en de filmgeschiedenis .Als medewerker van de maandbladen Fototribune en TFF (toegepaste fotografie en film) schreef hij artikelen over fotografie en film, zowel voor amateurs als professionals. Hij gaf vele lezingen en hield hij voordrachten over deze onderwerpen. Van der Ham is vele jaren lid geweest van de Katholieke Filmkeuring. Ook was hij rijksgecommitteerde bij de eindexamens van de toenmalige Foto- en Filmvakschool in Den Haag.
Na tientallen jaren verzamelen was hij in het bezit van een zeer uitgebreid filmarchief dat onder meer 60 duizend recensies bevatte. Dit en ander uniek materiaal werd in l984 met financiĆ«le steun van culturele organisaties aan het Filmhuis in Den Haag overgedragen. Tot het laatst toe wisten documentairemakers Piet van der Ham , zijnde een ‘levend archief’ te vinden, zoals nog niet lang geleden voor de documentaire van Paul Verhoeven over Dick Bos. En voor de KRO een documentaire over Anton Mussert waarin hij herinneringen ophaalde aan diens arrestatie die hij indertijd gefilmd heeft.
Vanwege zijn verdiensten voor de cinematografie is Van der Ham in 2000 bij zijn 90e verjaardag benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau.