Pieter Broertjes wordt voorzitter bestuur World Press Photo

Het bestuur van World Press Photo is bezig met een stevige vernieuwing. Het gezelschap wordt gesplitst in een dagelijks bestuur en een Raad van Toezicht en Advies. Voorzitter Gerrit Jan Wolffensperger zal na dit jaar zijn functie neerleggen, waarna vanaf 2007 Pieter Broertjes, hoofdredacteur de Volkskrant, deze rol overneemt. Broertjes zit al ruim zes jaar in het bestuur en is sinds kort vice-voorzitter.
Het dagelijks bestuur is begin dit jaar aangevuld met Barbara Jonckheer, hoofd moderne en hedendaagse kunst bij Sotheby’s in Amsterdam. Penningmeester Lilan Baruch, managing partner Interconsultants, en Ruud Taal, directeur en fotograaf Capital Photos, blijven zitting houden.

De Raad van Toezicht en Advies kent als nieuwe naam Jan Christiaan Hellendoorn, directeur in- en externe communicatie Albert Heijn. Reeds langer als bestuurslid bekend zijn Peter Bakker, hoofd executive officer TNT, Andrew Boag, PR manager Canon Consumer Imaging Europe, Peter Dejong, fotograaf AP, Bart Nieuwenhuis fotograaf Studio XS, en Dirk van der Spek hoofdredacteur van Focus en uitgever/directeur Focus Media Group.

Tijdens een vergadering op 22 mei zal verder worden voorgesteld om aan de Raad van Advies en Toezicht toe te voegen:
– Niek Biegman, fotograaf en oud ambassadeur Verenigde Naties en NAVO
– Ebba Hoogenraad, advocaat Steinhauser Hoogenraad
– Bas Vroege, directeur Paradox

Eind vorig jaar is een viertal bestuurders teruggetreden (toelichtingen komen uit een persbericht van World Press Photo):

– Ron Wunderink, directeur Inconnection, werd bestuurslid in 1979. Dankzij het jarenlange corporate sponsorschap van KLM -waar Wunderink 20 jaar managementfuncties in de corporate communicatie en public relations heeft vervuld- kwam de World Press Photo tentoonstelling in landen waar deze nooit eerder was geweest. Wunderink was bovendien initiatiefnemer van de galadiners in de jaren tachtig en negentig.

– In 1981 trad Vincent Mentzel toe tot het bestuur. Als staffotograaf van NRC Handelsblad had hij al verscheidene prijzen gewonnen in de jaarlijkse wedstrijd, bij welke hij later als jurylid en secretaris optrad. Daarnaast heeft hij namens World Press Photo plaatsgenomen in jury’s van andere internationale fotografiewedstrijden. Mentzel is ook betrokken geweest bij educatieve projecten van de organisatie. Zo trad hij op als tutor bij de seminars in Beiroet (1995) en Peking (1996).

– Ronald Vles, partner Van Benthem & Keulen, Advocaten, werd in 1989 benoemd tot bestuurslid. Vles heeft World Press Photo geadviseerd op juridisch gebied, zoals het auteursrecht. Daarnaast heeft hij regelmatig als woordvoerder naar de pers opgetreden.

– Jan Geurt Gaarlandt, editor-at-large van Balans Publishing, werd lid van het bestuur in 1993. Gaarlandt is als adviseur betrokken geweest bij de productie van meerdere publicaties waaronder het World Press Photo jaarboek en de uitgave bij het 40-jarig jubileum van de stichting.