Pietro Masturzo wint WPP 2009, Nederland portrettenkampioen

Women shouting on a rooftop in protest to the presidential election results, Tehran, Iran, 24 June heet de foto waarmee de Italiaanse fotograaf Pietro Masturzo de trofee voor World Press Photo of the year 2009 binnenhaalt. Nederland scoort in de portrettencategorie.
Masturzo maakte de foto van het jaar en is winnaar in de categorie People in the News, Stories. Hij maakte vorig jaar juni opnamen van de dappere, want gevaarlijke protesten tegen de zeer waarschijnlijk gemanipuleerde uitslag van de Iraanse presidentsverkiezing.

Wanneer je het persbericht van boven naar beneden doorneemt, kom je in eerste instantie weinig Nederlandse fotografen tegen. Robin Utrecht krijgt een eervolle vermelding in de categorie Spot News Singles voor zijn ‘Koninginnedag wordt nooit meer zoals het was’-foto. En er is eveneens een eervolle vermelding in de categorie Daily Life Stories voor Pieter ten Hoopen, die een fraaie duistere serie over het dorp Hungry Horse in de Amerikaanse staat Montana maakte. Met het portret van Katie uit die serie wint Ten Hoopen de tweede prijs bij Portraits Singles.

Maar dan belanden we bij de Portrait Stories waar we een soort schaatspodium aantreffen: Nederlanders op plaats 1, 2 en 3. De onderscheidingen zijn respectievelijk voor Roderik Henderson met zijn serie In the car, voor Annie van Gemert’s Boys and girls en voor Willeke Duijvekam met haar serie Eva, transgender teenager. Kees van de Veen krijgt de derde prijs voor zijn opname van de kunstenaar Guler Lacht die een portret maakt van kunstfestivalbezoekers, in de categorie Arts and Entertainment Singles.

Bekijk alle winnaars op: www.worldpressphoto.org

DISCUSSIE over de winnaar van de World Press Photo 2010: Afscheid van de iconen