Pioniers van het Pitt Polder Project

In haar pas verschenen boek vertelt Andres Stultiens vanuit verschillende perspectieven het verhaal over een ‘Nederlandse’ polder in Canada. De titel en teksten zijn in dit geval functioneel tweetalig. Laag Land – Hoge Heuvels / Low Lands – High Hills is een tijdoverschrijdend verslag over hardwerkende landverhuizers in een weerspannig landschap.
In 1948 peddelde Jan Blom door de waterrijke vallei van de rivier de Pitt aan de voet van de Rocky Mountains. Hij moet een imposant uitzicht hebben gehad daar in die kano, maar de schoonheid van de omgeving was niet zijn eerste interesse. Blom zocht projecten voor Nederlandse investeerders, waar Nederlands immigranten aan het werk konden.

De Canadezen hadden drie pogingen gedaan om de vruchtbare grond in het gebied droog te krijgen, maar de watertoevoer was -vooral in de winter- domweg te groot. Met de inzet van gemotiveerde immigranten, Nederlands geld en twee immense pompen van Stork veroverden de Hollanders langzaam maar zeker voldoende grond op de rivier om op te boeren. Er vestigden zich negen Nederlandse families, acht legden zich toe op de melkveehouderij, de negende importeerde de benodigde apparatuur en begon een kaasmakerij.

Het boek opent met bovenstaand verhaal dat in 1958 in de Revu verscheen. Naast de tekst zijn een groot aantal foto’s van Frits Gerritsen afgedrukt. Stultiens die het gebied in 2005 en 2006 bezocht, maakte haar eigen opnamen. Een aantal ‘remakes’ van Gerritsen’s foto’s en gemonteerde panorama’s van het nog steeds indrukwekkende landschap.

Stultiens zocht contact met twee voormalige Nederlanders die het ontstaan van de polder hebben meegemaakt, fotografeerde hen en integreerde hun verhalen en beelden in het Pitt Polder-document. De tuindersdochter Margreet Laseur bracht een familie-album in, compleet met bijschriften. Henk/Hank vertelde over de tijd die hij in de polder werkte, eerst als baggeraar, later als boer. Toen een nieuwe investeerder het gebied opkocht, zag hij de boel achteruit gaan en vertrok naar elders.

Andrea Stultiens (Roermond 1974) werkt bij voorkeur projectmatig. Ze is vooral geinteresseerd in de wisselwerking van ‘gewone’ mensen en hun omgeving. Veel van haar series verschijnen als bescheiden, maar steeds mooi verzorgde boekjes in kleine oplagen. Op haar site vinden we zeven, deels in eigen beheer uitgegeven publicaties. De gebundelde uitgave Kerkdorp – Polderdorp, over het klassieke dorp Odiliënburg waar Stultiens opgroeide en de ontworpen gemeenschap Kreileroord is waarschijnlijk het bekendst.

Ook Laag Land – Hoge Heuvels / Low Lands – High Hills verschijnt in een beperkte oplage van 1000 stuks. Het funtioneert als een fraaie catalogus bij de tentoonstellingen van dit project in Lelystad en Vancouver, maar buiten dat is het een klein, met liefde gemaakt boekje over een groot existentieel thema.

Han Schoonhoven

Laag Land – Hoge Heuvels / Low Lands – High Hills
Concept en fotografie: Andrea Stultiens
Met foto’s van Frits Gerritsen en beelden uit de verzameling van Joost Blom, de familie Camffermann, de familie Laseur, het Pitt Meadows Museum en Sieb Swierstra
Gebonden, 112 pagina’s, met foto’s in full colour en zwart-wit
Prijs: 25 euro

De tentoonstelling is tot en met 21 oktober te zien in het Nieuw Land Erfgoedcentrum aan de Oostvaardersdijk 01-13 in Lelystad

• Meer informatie over het werk van de fotografe, zie: www.andreastultiens.nl