Playboyfoto’s Lieke van Lexmond uitgelekt

Bij de Nederlandse editie van het blootblad Playboy is veel ophef ontstaan over het uitlekken van foto’s van Lieke van Lexmond voor het kerstnummer. Het mannentijdschrift maakte in vorige jaren hetzelfde mee met Bridget Maasland en Georgina Verbaan. Maar nu is hoofdredacteur Jan Heemskerk het echt zat.
door Alrik de Jong
Voor het eerst gaat Playboy aangifte doen. Heemskerk dacht altijd dat aangifte doen bij de politie geen zin heeft. ‘De verspreider van de foto’s krijgt een paar uur dienstverlening en staat dan weer op straat. Dus van voorgaande keren hebben we geleerd extra voorzichtig met ons materiaal om te gaan. De beelden staan maar op één computer die goed is beveiligd. Printjes van de reportage hebben we al lang niet meer’, zei hij op de website van de Telegraaf.

Nu deze veiligheidsmaatregelen geen zin blijken te hebben stapt de hoofdredacteur toch naar de politie. ‘Er is een heel select groepje dat de foto’s onder ogen heeft gezien. Dus het moet zeker na te trekken zijn. Als we de dader hebben gevonden, wil ik aangifte van diefstal tegen hem/haar doen’, aldus de nijdige Heemskerk.

Als foto’s uit deze edities keer op keer uitlekken via internet, en daardoor de oplagecijfers dalen, lijkt de volgende vraag een logische: heeft Playboy nog wel bestaansrecht? In een interview met De Pers is Heemskerk optimistisch. ‘Natuurlijk! De oplagecijfers schommelen bij iedereen. Als wij een BN’er op de voorkant hebben, verkopen we er wel even zes keer zoveel. Het zijn nieuwe tijden, dat is juist spannend. Het belangrijkste is: het houdt mij van de straat.’