Plichtpleging

Op de eerste werkdag na het kerstreces van 1949-1950 kan er van werken nog geen sprake zijn. Eerst de post doen. En de plant water geven.

Superintendent of Public Instruction Pearl A. Wanamaker rolt haar bureaustoel opzij, zakt achter haar bureau op de knieën en overziet de buit. Een professionele foto waard.

Zijn het uitingen van beleefdheid of wordt Pearl welgemeend gelauwerd met al die wenskaarten? Dan functioneert ze naar wens. Nóg een foto waard.

In totaal maakt fotograaf Merle Junk negen foto’s van het wenskaartenstilleven. Misschien laat de uitstalling artistiek gezien helaas wat te wensen over, hoewel… de grote kaart staat er aardig bij en die creatieve uitspatting Noël doet het goed in de gordijnen. Maar kaarten bij de zoom van de gordijnen etaleren…? Wat vindt de zakelijke afzender hiervan?

Links in de hoek bevindt zich een donkere hoekpunt. Van de archiefkast, waarschijnlijk. Pearl heeft- ondanks haar goede functioneren- niet veel m² kantoor tot haar beschikking. Wat zou er meteen na de fotosessie gebeuren? Wordt diezelfde buit ogenblikkelijk afgevoerd, richting prullenbak? En deze foto? Die gaat op de post retour alle afzenders, ten bewijze van Pearls uitstekende reputatie. Zakelijk gezien een efficiënte investering in de toekomst. Kan daarna die werkdag ein-de-lijk beginnen.

 

schoenendoos0

Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.