Polaroid terug als PX

Het is The Impossible Project gelukt: vanaf deze week is de instant-foto weer terug. Voorlopig alleen in zwartwit, en de naam Polaroid voor de film is veranderd in PX. De oude fabriek is Enschede is nu deels weer aan het produceren volgens een hernieuwd uitgevonden procédé.
Het gaat om een Twents/Oostenrijks initiatief, dat begon nadat Polaroid de laatste fabriek voor zijn films in Enschede sloot. Enkele ex-werknemers en financiers besloten een poging te wagen om als nieuw bedrijf door te gaan. Polaroid wilde wel de oude machines verkopen, maar niet de samenstelling van het lichtgevoelige materiaal vrijgeven. Daarom moest The Impossible Project zelf op zoek naar de juiste mix.

Dit filmpje toont een deel van het productieproces:

Het nieuws over de doorstart is maandagmiddag bekend gemaakt in New York, in een galerie op Broadway die tevens fungeert als Amerikaans vertegenwoordiger.

Later dit jaar brengt The Impossible Project ook kleurenfilms op de markt. De initiatiefnemers hebben goede hoop dat er dit jaar al een miljoen films worden verkocht, wat nodig is om rond te komen. Er werken nu twintig mensen in Enschede. Met een beetje geluk groeit dat in de loop van dit jaar uit tot vijftig werknemers.

De film is vanaf 25 maart te koop via de website van The Impossible Project: www.the-impossible-project.com
(op de site is tevens een presentatiefilmpje te zien)