Politie Bangladesh sluit kritische fototentoonstelling

De poliite van Dhaka, hoofdstad van Bangladesh, heeft maandag de tentoonstelling Crossfire in de galerie van Drik Picture Library gesloten. De tentoonstelling laat werk zien van Shahidul Alam over de gevolgen van het optreden van een speciale politie-eenheid, Rapid Action Battalion (RAB), die opvallend vaak werkt met vuurgevechten (Vandaar de titel Crossfire) waarbij tegenstanders om het leven worden gebracht.
Mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch en Amnesty International spreken schande van het militaristische optreden van het RAB, dat inmiddels honderden mensen heeft gedood, vrijwel altijd uit ‘zelfverdediging’ of om ontsnapping te voorkomen.

Shahidul Alam maakte een serie foto’s van plekken waar het RAB aan het werk is geweest en de gevolgen van het optreden. Alam is een internationaal zeer gerespecteerde fotograaf, die de afgelopen decennia met zijn Drik Picture Library een sterke fotojournalistieke traditie heeft weten op te bouwen in Bangladesh, net alleen met zijn agentschap, maar ook met een opoleidingscentrum en een fotofestival. Alam was enkele malen lid van de jury van World Press Photo.

De genoemde mensenrechtenorganisaties hebben, evenals anderen, de regering opgeroepen de tentoonstelling vrij te geven omdat er nu sprake is van een ernstige aantasting van het recht op vrije meningsuiting. Maar tot nu toe staan er continu agenten rond het gebouw van Drik om te voorkomen dat er bezoekers naar binnen gaan.

Foto’s uit Crossfire zijn te zien bij the New York Times

Reuters: Bangladesh: Allow Photo Exhibit of Crossfire Killings

Shahidul Alam: A brazen attack on freedom of expression

Persbericht van het Prins Claus Fonds