Politie dwingt fotograaf tot wissen foto’s na ‘zombie-feest’

Enkele politieagenten hebben fotograaf Jasper Groen zaterdagavond gedwongen foto’s van hun optreden van zijn camera te verwijderen. De politie greep stevig in op het Leidseplein, waar – volgens Groen – zich een rustig evenement afspeelde van een 150-tal mensen die zich als zombie hadden verkleed en opgemaakt.
Hieronder het relaas van Jasper Groen:

‘Zaterdagavond heb ik uit plezier wat portretten geschoten tijdens de eerste Amsterdamse zombie walk. Dit uit Amerika overgekomen fenomeen bestaat uit een grote groep veelal jonge mensen, die verkleed als zombie en namaak-verminkt over straat strompelt. Deze eerste editie is gehouden voorafgaand aan het Fantastic Film Festival Amsterdam. Naar mijn inschatting deden er zo’n 150 mensen aan mee.’

‘Op een zeker moment riep de politie per megafoon rond dat de zombies het Leidseplein moesten verlaten wegens verstoring van de openbare orde. Dit terwijl overal toeristen lachend op de foto gingen met de bizar uitgedoste, met nepbloed overgoten deelnemers. Er was geen enkele sprake van onrust of problemen. Toch dreigde de politie bij herhaling met arrestaties, en toen het weggaan niet snel genoeg ging begonnen agenten te duwen.’

‘Dit alles probeerde ik, portret- en niet echt een nieuwsfotograaf, vast te leggen. Maar toen kwam het: twee agenten grepen mij bij de schouder en zeiden mij dat ik mijn foto’s van agenten van de kaart moest verwijderen, wegens het schenden van portretrecht. Als ik dit niet zou doen, zou ik mee moeten naar het bureau en werd mijn camera in beslag genomen. Geïntimideerd, en per ongeluk zonder legitimatie op zak, besloot ik daarop de foto’s van mijn kaart te wissen. De twee agenten hielden mij stevig vast terwijl ze over mijn schouder meekeken of ik alle foto’s met agenten wel echt verwijderde. Nu ben ik dus geen nieuwsfotograaf, ik werk aan langlopende documentaires over jongeren, en ik heb geen idee of dit vaker voorkomt. Zelf vind ik het eerlijk gezegd ongehoord dat een fotograaf bij zoiets onschuldigs wordt gedwongen de camera te leggen.’

www.jaspergroen.nl

• Eerder op PhotoQ: Politie wist geheugenkaart fotojournalist
En: Politie Rotterdam wist foto’s Guus Dubbelman

Reageren? Mail PhotoQ


Jasper Groen schrijft:
Maar toen kwam het: twee agenten grepen mij bij de schouder en zeiden mij dat ik mijn foto’s van agenten van de kaart moest verwijderen, wegens het schenden van portretrecht. Als ik dit niet zou doen, zou ik mee moeten naar het bureau en werd mijn camera in beslag genomen.

Hij heeft zich laten intimideren. Ik maakte eens wat foto’s van politie bij een verkeersongeluk en een lange agent kwam naar me toe, zeggende dat ik hem of zijn collega’s niet mocht fotograferen vanwege ‘het portretrecht’. Nou ken ik de auteurswet goed, en ook het stuk daarin over het portertrecht. Ik vertelde de man dat dit niets zei over het maken van foto’s en alleen over het publiceren van foto’s. En ook dan kan iemand niet het publiceren verbieden. Hij kan alleen nà publicatie aanvoeren (en aantonen) dat hij geschaad is door de publicatie en kan om een verbod op verdere publicaties vragen, en om een schadevergoeding. Het is altijd de rechter die moet vaststellen of iemand daar recht op heeft.

Verder heeft iedereen natuurlijk het in het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (art. 10) gegarandeerde recht op het vrij vergaren van informatie. De vrijheid om foto’s te maken valt daar ook onder.

Het kan zijn dat op het politiebureau het praatje rondgaat dat een agent kan optreden tegen het fotograferen van hem. Dan moet hoofdcommissaris Welten zijn mensen toch bijpraten over de geldende wetgeving. Verder lijkt het me een zaak voor de klachtencommissie Politie. Het optreden van de agenten was eigenmachtig en in strijd met de wet.
22-04-2007
Hans Hermans